Pieczone ogórki Julia Child bez masła

Pieczone ogórki Julia Child bez masła

Składniki:

  • 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 6 średnich ogórków
  • 1/2 łyżeczki posiekanego świeżego koperku
  • 4 łyżki posiekanych cebula zielona
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki octu z białego wina
  • Instrukcja:

    1. Obierz ogórki, pokrój wzdłuż i wyciągnij nasiona łyżką. Następnie pokroić w paski o szerokości około 1 cm i długości 5 cm. Wymieszać ogórki z octem, solą i cukrem i odstawić na co najmniej minuty. (Proces ten polega na ekstrakcji płynu z ogórków)
    2. Odcedź i osusz ręcznikiem.
    3. Rozgrzej piekarnik do 200 C.W naczyniu do pieczenia wymieszać ogórki z oliwą, koprem, zieloną cebulką i pieprzem.
    4. Umieścić odkryte na środku piekarnika na około godzinę, rzucając 2-3 razy, aż ogórki są delikatne, ale nadal mają odrobinę kruchości i konsystencji.
    5. Podawaj na ciepło.