Pieczone Ziemniaki z Kremowym Ragout Grzybowym

Pieczone Ziemniaki z Kremowym Ragout Grzybowym

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki do pieczenia, umyte i wyszorowane
  • 1/2 szklanki masła
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • 1 funt mieszanych świeżych grzybów pokrojonych w plasterki
  • 1/4 szklanki posiekanej świeżej pietruszki
  • Sól koszerna
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 szklanka cienko pokrojone szalotki
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego
  • Instrukcje:

    1. Rozgrzej piekarnik do 425F. Ziemniaki natrzeć oliwą, posolić i nakłuć widelcem.
    2. Ułożyć na blasze do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku przez 039-60 minut lub do momentu, gdy widelec przebity przez skórę nie napotka żadnego oporu.Przygotuj ragout z grzybów: podczas pieczenia ziemniaków przygotuj ragout.W dużym rondlu z grubym dnem ustawić na średnim ogniu, podgrzać masło i oliwę, aż masło się rozpuści i spieni się.
    3. Dodaj szalotki i smaż, aż będą miękkie i przezroczyste, około 5 minut.
    4. Dodaj pieczarki i gotuj przez minuty dłużej lub do momentu, aż pieczarki zmiękną i zaczną brązowieć. W małej misce wymieszaj białe wino i mąkę na gładką masę.
    5. Dodaj na patelnię razem z bulionem drobiowym i papryką. Zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia przez minuty lub do uzyskania gęstej konsystencji. Dodaj śmietanę i gotuj przez 2-3 minuty, aby się rozgrzać (uważaj, aby nie doprowadzić do wrzenia, ponieważ może to spowodować skrzepnięcie sosu).
    6. Natychmiast zdjąć z ognia, i wymieszać z koperkiem i pietruszką. Doprawić solą i pieprzem do smaku.Montaż:Gdy ziemniaki są gotowe, przełóż je na deskę do krojenia, aby ostygły przez 5 minut.
    7. Wytnij szczelinę w górnej części każdego ziemniaka i delikatnie dociśnij końce, aby utworzyć małą kieszonkę na polewę.
    8. Posyp wnętrze każdego ziemniaka odrobiną soli.Nałóż na każdy ziemniak sporą ilość ragout grzybowego, pozwalając, aby nadmiar rozlał się na boki i na talerz (tak, jest bałagan, ale to najlepsza część!) . Zakończ posyp pietruszką lub koperkiem, jeśli chcesz, i dużą ilością czarnego pieprzu.
    9. Podawaj natychmiast.Isabelle Boucher jest znaną blogerką kulinarną, która mieszka w Toronto, na co dzień pracuje w branży telekomunikacyjnej i przygotowywanie smacznych kreacji nocą. Śledź jej blog, Crumb: A Food Blog, gdzie są udokumentowane jej smaczne przepisy i zdjęcia.http://www.crumbblog.com/