Pieczony bisque z dyni piżmowej z Frangelico

Pieczony bisque z dyni piżmowej z Frangelico

Składniki:

  • 1 średniej wielkości dynia piżmowa (około 3 funty)
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki złotych rodzynek
  • 4 szklanki rosół z kurczaka
  • 1/4 szklanki śmietanki
  • 1/2 szklanki likieru Frangelico
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • Sól i pieprz do smaku
  • Instrukcja:

    1. Rozgrzej piekarnik do 325 stopni.
    2. Dobrze umyć. Podziel środek wzdłuż. Wyciągnij nasiona i miąższ, przełóż do miski i odłóż je na bok.
    3. W każdym zagłębieniu dyni umieść połowę rodzynek i połowę masła. Odwróć wgłębienie do squasha w dużym naczyniu do pieczenia (tak mówi przepis i jest to prawdziwa sztuczka, ale można to zrobić. Tylko nie martw się, jeśli połowa rodzynek się wyleje, będzie dobrze).
    4. Zalać kabaczek 1 szklanką bulionu z kurczaka. Przykryj i wstaw do nagrzanego piekarnika.
    5. Piec przez około 45 minut lub do momentu, gdy widelec zmięknie.
    6. Wyjmij wycisnąć z piekarnika i ostudzić. Wyciągnij miąższ z muszli dyni i przełóż do dużego rondla.
    7. Ułóż muszle dyni, rodzynki i płyn z naczynia do pieczenia do dużego garnka z pozostałym wywarem z kurczaka; dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 30 minut.
    8. Odcedzić bulion z muszli z dyni do rondla z miazgą; puree za pomocą blendera emersion lub w misce blendera nablatowego. Wróć do rondla i dodaj śmietanę i Frangelico.
    9. Ustaw z powrotem na średnim ogniu i rozgrzej na gorąco.
    10. Dodaj gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku.
    11. Udekoruj odrobiną śmietany, crme fraiche lub kwaśnej śmietany. Jeśli używasz kremu, ubij tylko trochę, aby zgęstnieć, aby unosił się na wierzchu zamiast opadać. Smak jest taki sam, jest po prostu ładniejszy.
    12. Sporządza około 6 filiżanek, co z łatwością daje 4