Piernikowe mumie

Piernikowe mumie

Składniki:

  • 1/2 szklanki niesolonego masła w temperaturze pokojowej
  • 2 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki melasy
  • 1 duże jajko w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki soli koszernej
  • 2 szklanki przesianych cukier puder
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki pełnego mleka
  • Instrukcje:

    1. W misce miksera elektrycznego ubij masło na jasną i puszystą masę.
    2. W oddzielnej małej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, mielony imbir, sodę oczyszczoną, cynamon, goździki, gałkę muszkatołową i sól. Odstawić.
    3. Do masła dodać cukier i ubijać na jasną, puszystą masę. Ustaw mikser na niskie obroty i wymieszaj z melasą, jajkiem i octem balsamicznym. Powoli dodawaj suche składniki do miski i kontynuuj mieszanie, aż dokładnie się połączą.
    4. Przykryj i wstaw do lodówki na około 2 godziny lub do czasu, aż ciasto będzie łatwe w obróbce.
    5. Rozgrzej piekarnik do 400 stopni.
    6. Podzielić ciasto na pół i wyłożyć na lekko oprószony mąką blat.
    7. Rozwałkować każdą połowę ciasto na grubość 1/4 cala dodając mąkę w razie potrzeby, ciasto jest bardzo lepkie, więc używaj obficie mąki, aby zapobiec przywieraniu wykrojów do powierzchni.
    8. Za pomocą foremek do ciastek pokrój ciasto w kształty i umieść na blasze wyłożonej pergaminem w odstępach około 1 cala.
    9. Piec w piekarniku 400 stopni przez 5-6 minut. Ostudź przez minutę na blasze do pieczenia i przenieś na metalową podstawkę.
    10. W małej misce połącz cukier puder, wanilię i mleko.
    11. Ubij mikserem. Przełóż masę do rękawa cukierniczego lub woreczka strunowego i odetnij końcówkę.
    12. Nałóż dwie małe kropki lukru w ​​miejscu, gdzie powinny znajdować się oczka, a następnie przyciśnij jedno oko do każdej kropki. Udekoruj mumie za pomocą zygzakowatego wzoru na powierzchni ciastka i pozostaw do wyschnięcia na 2-4 godziny lub na całą noc.
    13. Przechowuj w szczelnym pojemniku.