Składniki:
Instrukcje:
- W misce miksera elektrycznego ubij masło na jasną i puszystą masę.
- W oddzielnej małej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, mielony imbir, sodę oczyszczoną, cynamon, goździki, gałkę muszkatołową i sól. Odstawić.
- Do masła dodać cukier i ubijać na jasną, puszystą masę. Ustaw mikser na niskie obroty i wymieszaj z melasą, jajkiem i octem balsamicznym. Powoli dodawaj suche składniki do miski i kontynuuj mieszanie, aż dokładnie się połączą.
- Przykryj i wstaw do lodówki na około 2 godziny lub do czasu, aż ciasto będzie łatwe w obróbce.
- Rozgrzej piekarnik do 400 stopni.
- Podzielić ciasto na pół i wyłożyć na lekko oprószony mąką blat.
- Rozwałkować każdą połowę ciasto na grubość 1/4 cala dodając mąkę w razie potrzeby, ciasto jest bardzo lepkie, więc używaj obficie mąki, aby zapobiec przywieraniu wykrojów do powierzchni.
- Za pomocą foremek do ciastek pokrój ciasto w kształty i umieść na blasze wyłożonej pergaminem w odstępach około 1 cala.
- Piec w piekarniku 400 stopni przez 5-6 minut. Ostudź przez minutę na blasze do pieczenia i przenieś na metalową podstawkę.
- W małej misce połącz cukier puder, wanilię i mleko.
- Ubij mikserem. Przełóż masę do rękawa cukierniczego lub woreczka strunowego i odetnij końcówkę.
- Nałóż dwie małe kropki lukru w miejscu, gdzie powinny znajdować się oczka, a następnie przyciśnij jedno oko do każdej kropki. Udekoruj mumie za pomocą zygzakowatego wzoru na powierzchni ciastka i pozostaw do wyschnięcia na 2-4 godziny lub na całą noc.
- Przechowuj w szczelnym pojemniku.