Pikantne babeczki kukurydziane i szczypiorkowe

Pikantne babeczki kukurydziane i szczypiorkowe

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • )

  • ¼ szklanki świeżego szczypiorku, posiekanego
  • 200g twarogu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki stołowe oleju
  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki gazowanej wody mineralnej
  • Instrukcja:

    1. Wymieszaj i połącz mąkę pszenną i kukurydzianą z proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj szczypiorek.
    2. Wymieszaj i połącz twarożek, jajka, olej i mleko.
    3. Dodaj do mąki, wymieszaj.
    4. Stopniowo dodawać wodę mineralną, mieszać po każdym dodaniu aż do uzyskania dość cienkiego ciasta (grubszego niż ciasto naleśnikowe).
    5. Podziel ciasto pomiędzy 12 foremki do muffinek wyłożone silikonem lub natłuszczone.
    6. Piecz w piekarniku w 200C przez około 12 minut lub do końca (sztuczka z wykałaczką).
    7. Podawać na ciepło lub na zimno z jogurtem lub mlekiem.
    8. 200