Zdrowe i odżywcze, słodkie i ziemiste curry z czarnego groszku z botwiną i pieczonym bakłażanemSkładniki:
- 2/3 szklanki suszonego czarnego groszku (2 szklanki ugotowanego)
- 2 łyżeczki curry w proszku
- 1/2 łyżeczki garam masala
- 1 duży globus lub włoski bakłażan
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki mielonej musztardy w proszku
- sok z 1 cytryny (3 łyżki)
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 2 zielone lub czerwone chilli, bez pestek i drobno posiekane
- 1 łyżeczka soli morskiej lub do smaku
- 2 ugotowane szalotki
- 1 pęczek boćwiny, ciętej i siekanej
- 1 średni pomidor, drobno posiekane
- 5 łyżek wody lub więcej według potrzeby
Instrukcje:
- Opłucz czarnooki groszek i namocz w kilku centymetrach wody przez 6 godzin lub przez noc.
- Odcedź i spłucz, a następnie przenieś do duży rondel i przykryj świeżą wodą. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do średniego, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 40 do 40 minut. Uważaj, aby nie rozgotować fasola powinna być miękka, ale się nie rozpadać.
- Odcedź i odstaw na bok. Aby przygotować bakłażana, odetnij łodygę i dolną krawędź, a następnie przekrój wzdłuż na pół . Naciąć mięso na ukośne 1-calowe linie, a następnie obrócić i ponownie naciąć, aż uzyskasz ukośny wzór. Uważaj, aby nie przeciąć skóry.
- Posyp solą i odstaw na 40 minuty. Opłucz i wyciśnij nadmiar wody.
- Posmaruj bakłażana odrobiną oleju i przełóż na brytfannę.
- Piecz w nagrzanym 400 piec, aż miąższ zacznie się zapadać i pomarszczyć.
- Zdjąć z ognia i ostudzić przez około 10 minut, doprawić odrobiną soli i wyjąć miąższ z bakłażana. Jeśli jest za dużo wody, odcedź w sitku. Odstaw na bok.
- Rozgrzej olej na średnim ogniu w tym samym rondlu, w którym ugotowano czarny groszek. Gdy są gorące, wrzuć szalotki i chilli i smaż przez 2-3 minuty. Teraz dodaj przyprawy i mieszaj przez kolejną minutę, aż pachnie.
- Dodaj pomidora, gotuj jeszcze kilka minut, a następnie dodaj bakłażana i czarny groszek i gotuj jeszcze kilka minut, często mieszając.
- Wlej kilka łyżek wody na patelnię i dodawaj garście buraków, aż zmięknie.
- Dolej więcej wody w razie potrzeby.
- Dodaj sok z cytryny i sól do smaku pod koniec gotowania.
- Zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na kilka minut przed podaniem.