Hummus z indyjskimi przyprawamiSkładniki:
- szczypta asafetydy
- 1/4 łyżeczki cayenne
- 1 1/4 szklanki suszonej ciecierzycy
- 1/4 szklanki świeżego szczypiorku, siekanego
- 1-calowy kawałek świeżego imbiru, siekanego
- 1/2 szklanka świeżej posiekanej natki pietruszki lub kolendry
- 2 ząbki posiekanego czosnku
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- sok z 1 cytryny
- 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek (lub więcej do uzyskania pożądanej konsystencji
- 2 świeże zielone lub czerwone chilli, posiekane i posiekane
- 1 łyżeczka soli morskiej lub do smaku
- 1/4 szklanki tahini
- 1 łyżeczka kurkumy
Instrukcje:
- Opłucz ciecierzycę i namocz przez 8 godzin lub przez noc pod kilkucentymetrową wodą z dodatkiem odrobiny serwatki jogurtowej lub soku z cytryny.
- Odcedź i spłucz, a następnie przełóż do dużego rondla. Zalej kilka centymetrów świeżej wody, zagotuj, zmniejsz ogień do średniego i przykryj. Gotuj na wolnym ogniu przez 1 do 1 1/2 godziny lub do momentu, gdy fasola zmięknie.
- Odcedź.W robocie kuchennym połącz wszystkie składniki i miksuj, aż uzyskasz gęstą, gładką pastę . Może być konieczne dodanie dodatkowej oliwy z oliwek lub odrobiny wody, jeśli chcesz uzyskać cieńszą pastę. Na 3 filiżanki, informacje o wartości odżywczej oparte są na porcji 1/4 filiżanki.