Pikantny Kokosowy Kurczak Z Mango Basil Salsa

Pikantny Kokosowy Kurczak Z Mango Basil Salsa

Składniki:

  • 5 listków bazylii, juliened
  • pieprz czarny
  • 16 uncji mleka kokosowego
  • 2 łyżki ciemnego brązowego cukru
  • Mała garść listków bazylii, porwanych
  • 2 łyżeczki mielonego czosnku
  • 1/2 – calowy kawałek imbiru, obrany i starty
  • 2 świeże jalapenos, pokrojone
  • 1 limonka, wyciśnięty sok
  • Koszerna sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1/2 limonki, bez skórki
  • 1 mango, obrane i drobno pokrojone w kostkę
  • 1/2 łyżki soli
  • )

  • 3 szalotki, pokrojone w plastry
  • 1 funt piersi z kurczaka bez kości i skóry, pokrojone w paski
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • Instrukcja:

    1. Ubij wszystkie pozostałe składniki, z wyjątkiem kurczaka, w misce.
    2. Umieść kurczaka w dużej płytkiej misce, na wierzch wlej trzy czwarte marynaty. Wrzucić do okrycia. Przykryj miskę z kurczaka folią i marynuj przez co najmniej 16 minuty i do 4 godzin, w lodówce. Pozostałą 1/4 marynaty wstawić do lodówki oddzielnie.
    3. Rozgrzej patelnię z powłoką zapobiegającą przywieraniu na dużym ogniu. Szczypcami lub widelcem wyjąć kurczaka z marynaty i ułożyć równą warstwą na patelni. Odwrócić kurczaka po około 3-4 minutach.
    4. Gotować jeszcze przez 7 lub więcej minut minut, aż się ugotują.Tymczasem w osobnym rondlu dodaj zarezerwowaną marynatę, zagotuj i gotuj aż lekko zgęstnieje, około 5 minut.
    5. Zalej ugotowanego kurczaka lub krewetki i podawaj z ryżem gotowanym w połowie mleczka kokosowego/pół wody z skórką z limonki. Posyp talerz salsą bazyliowo-mango, którą zrobiłeś wcześniej.
    6. 039