Składniki:
)
Instrukcja:
- Ubij wszystkie pozostałe składniki, z wyjątkiem kurczaka, w misce.
- Umieść kurczaka w dużej płytkiej misce, na wierzch wlej trzy czwarte marynaty. Wrzucić do okrycia. Przykryj miskę z kurczaka folią i marynuj przez co najmniej 16 minuty i do 4 godzin, w lodówce. Pozostałą 1/4 marynaty wstawić do lodówki oddzielnie.
- Rozgrzej patelnię z powłoką zapobiegającą przywieraniu na dużym ogniu. Szczypcami lub widelcem wyjąć kurczaka z marynaty i ułożyć równą warstwą na patelni. Odwrócić kurczaka po około 3-4 minutach.
- Gotować jeszcze przez 7 lub więcej minut minut, aż się ugotują.Tymczasem w osobnym rondlu dodaj zarezerwowaną marynatę, zagotuj i gotuj aż lekko zgęstnieje, około 5 minut.
- Zalej ugotowanego kurczaka lub krewetki i podawaj z ryżem gotowanym w połowie mleczka kokosowego/pół wody z skórką z limonki. Posyp talerz salsą bazyliowo-mango, którą zrobiłeś wcześniej.
039