Pizze z dynią

Pizze z dynią

Składniki:

  • 600 g dynia, oczyszczona
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 30 g sera feta pokruszonego
  • 120 g mozzarelli, pokrojonej na małe kawałki
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4 ząbki mielonego czosnku
  • Instrukcja:

    1. Posiekaj dynię za pomocą robota kuchennego do uzyskania ryżu.
    2. Smażyć dynię na rozgrzanej oliwie z oliwek przez 3 minuty. Odstaw na bok i ostudź.
    3. Wymieszaj fetę i mozzarellę; dodaj po jednym jajka.
    4. Wymieszaj i połącz.
    5. Dodaj dynię i przyprawy, dobrze wymieszaj, aż dobrze się połączą.
    6. Równomiernie nałóż mieszankę do natłuszczonych foremek do muffinek. Ciasto do pizzy dociskać równomiernie i mocno (mocne dociskanie jest bardzo ważne, aby się ze sobą skleiły).
    7. Wstawić do piekarnika i piec do 30 minuty w 200C.
    8. Wyjmij kęsy pizzy z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia (to również bardzo ważne, aby kęsy pizzy zapadły się ich patelnię na 5 minut przed wyjęciem, jeśli wyjmiesz je, gdy są zbyt gorące, pękną).
    9. 600