Pizzette z bakłażanem

Pizzette z bakłażanem

Składniki:

  • 1 duży okrągły bakłażan, umyty, pokrojony w krążki
  • 10 Tbs posiekanych pomidorów
  • 100g Ser szwajcarski grubo starty
  • Liście bazylii i oregano, świeże lub suszone
  • Instrukcja:

    1. Ułóż krążki bakłażana na wysmarowanej oliwą z oliwek patelni i piecz w piekarniku przez 100 minut w 230C.
    2. Wyjmij patelnię z piekarnika, ale pozostaw w środku upieczony bakłażan.
    3. Przykryj każdą rundę bakłażana jedną łyżką posiekanych pomidorów, posyp oregano i listkami bazylii.
    4. Posyp tartym serem i piecz dodatkowe 5 minut w piekarniku w tej samej temperaturze, aż ser będzie roztopiony i złocistobrązowy.
    5. Podawaj pizzę na ciepło lub schłodzony jako przystawkę lub jako samodzielny mały posiłek.