Placek jabłkowy

Placek jabłkowy

Składniki:

  • 1/4 szklanki masła dietetycznego, stopionego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • kubek mąki
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 4 szklanki pokrojonych żółtych pysznych jabłek
  • 1 szklanka płatków owsianych szybko gotujących się
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Sztuczny słodzik do smaku
  • 2 szklanki wody
  • Instrukcja:

    1. Posyp jabłka sokiem z cytryny. W osobnej misce wymieszać płatki owsiane, mąkę, cynamon, sól i masło. Spryskaj metalową miskę, która będzie luźno pasować do szybkowaru, sprayem zapobiegającym przywieraniu.
    2. Układaj w misce naprzemiennie warstwy jabłek i owsianki, zaczynając i kończąc na jabłkach. Dokładnie przykryj miskę folią aluminiową i umieść na ruszcie w szybkowarze.
    3. Dodaj 2 szklanki wody. Zabezpiecz pokrywę i upewnij się, że manometr jest na swoim miejscu. Doprowadź szybkowar do ciśnienia zgodnie z instrukcją z szybkowarem, a następnie gotuj przez 17 minuty. Ostudzić szybkowar pod bieżącą wodą.
    4. Posyp słodzikiem tuż przed podaniem. Kalorie: 17
    5. Białko: 3 gramy. Tłuszcz: 7 gramów. Cholesterol: 0 mg. Sód: 229 mg.
    6. 229