Placki Krewetkowe Z Sosem Orzechowym I Kokosowym
Składniki:
1 funt surowych krewetek, pozbawionych żył i oczyszczonych
1/4 łyżeczki startego/mielonego imbiru
4 łyżki czerwonej cebuli (ćwierć cebuli), szorstkiej kotlet
4 łyżki czerwonej papryki w słoiku, grubo posiekane
2 łyżki pietruszki, grubo posiekane
Sól i pieprz do smaku
1 Jajko
1 Żółtko
4 łyżki Bułki tartej
1 Jajko Mycie (jajko z odrobiną wody)
Mąka (do panierowania)
Olej rzepakowy (do smażenia)
1 łyżeczka Masła
1/2 łyżeczki nasion annatto
1 łyżeczka czosnku, mielonego lub 1 pasta czosnkowa
1/2 szklanki szalotki, posiekanej
2 łyżki siekanej/mielonej kolendry
szklanka masła orzechowego
1 1/2 szklanki (1 puszka) mleka kokosowego
Sól i pieprz
Instrukcje:
W a robot kuchenny włożyć surowe krewetki i pulsować, aż będą gładkie. Następnie dodaj sól, pieprz, imbir, czerwoną cebulę, czerwoną paprykę i pietruszkę. Pulsuj, aż będzie gładkie i dobrze połączone.
Przełóż mieszaninę do miski i dodaj jajko, żółtko i bułkę tartą.
Wszystko dobrze wymieszaj rękami.
Rozgrzej olej. Zacznij od uformowania kulek w dowolnym rozmiarze. Obtoczyć w mące, zanurzyć w roztrzepanym jajku, ponownie w mące i skropić olejem. Powtarzaj, aż cała mieszanka się zużyje.
Gotuj kulki z krewetek na średnim ogniu, aż będą złotobrązowe, około 3-4 minut. Po ugotowaniu odsącz olej na talerzu z podwójnym ręcznikiem papierowym.
Podawaj z sosem orzechowym i kokosowym.