Placki Krewetkowe Z Sosem Orzechowym I Kokosowym

Placki Krewetkowe Z Sosem Orzechowym I Kokosowym

Składniki:

  • 1 funt surowych krewetek, pozbawionych żył i oczyszczonych
  • 1/4 łyżeczki startego/mielonego imbiru
  • 4 łyżki czerwonej cebuli (ćwierć cebuli), szorstkiej kotlet
  • 4 łyżki czerwonej papryki w słoiku, grubo posiekane
  • 2 łyżki pietruszki, grubo posiekane
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 Jajko
  • 1 Żółtko
  • 4 łyżki Bułki tartej
  • 1 Jajko Mycie (jajko z odrobiną wody)
  • Mąka (do panierowania)
  • Olej rzepakowy (do smażenia)
  • 1 łyżeczka Masła
  • 1/2 łyżeczki nasion annatto
  • 1 łyżeczka czosnku, mielonego lub 1 pasta czosnkowa
  • 1/2 szklanki szalotki, posiekanej
  • 2 łyżki siekanej/mielonej kolendry
  • szklanka masła orzechowego
  • 1 1/2 szklanki (1 puszka) mleka kokosowego
  • Sól i pieprz
  • Instrukcje:

  • W a robot kuchenny włożyć surowe krewetki i pulsować, aż będą gładkie. Następnie dodaj sól, pieprz, imbir, czerwoną cebulę, czerwoną paprykę i pietruszkę. Pulsuj, aż będzie gładkie i dobrze połączone.
  • Przełóż mieszaninę do miski i dodaj jajko, żółtko i bułkę tartą.
  • Wszystko dobrze wymieszaj rękami.
  • Rozgrzej olej. Zacznij od uformowania kulek w dowolnym rozmiarze. Obtoczyć w mące, zanurzyć w roztrzepanym jajku, ponownie w mące i skropić olejem. Powtarzaj, aż cała mieszanka się zużyje.
  • Gotuj kulki z krewetek na średnim ogniu, aż będą złotobrązowe, około 3-4 minut. Po ugotowaniu odsącz olej na talerzu z podwójnym ręcznikiem papierowym.
  • Podawaj z sosem orzechowym i kokosowym.