Składniki:
Instrukcja:
- Używając robota kuchennego, zmiel namoczony i odsączony dal, aż będzie przypominał grubą teksturę przypominającą miękisz (NIE pastę). W dużej misce dodaj wszystkie składniki, w tym zmielony dal i wymieszaj. Odłóż to na bok na 12-20 minuty (pozwala to na zmieszanie wilgoci z cebuli, imbiru i dal, ułatwiając formowanie pasztecików vada )
- Aby zrobić vadas, utwórz z mieszanki piłkę (nieco mniejszą niż golfowa), a następnie spłaszcz ją dłońmi.
- Podgrzej olej na głębokiej patelni; bardzo ważne jest, aby olej był wystarczająco gorący – vadas powinien skwierczeć zaraz po upuszczeniu na patelnię i powinien zająć około 2-3 minut, aby uzyskać złoty kolor. Proponuję najpierw przetestować jeden, aby upewnić się, że olej ma odpowiednią temperaturę i być w stanie sprawdzić, czy jest on całkowicie ugotowany. Smażyć w partiach po 3-4 (ale zależy to również od wielkości patelni)
- Podawaj od razu z sosem chilli lub chutneyem kokosowym (lub bananowym!)