Składniki:
Instrukcja:
- Jak zetrzeć Twoje ziemniaki mają gotową do włożenia dużą miskę lodowatej wody, aby się nie przyrumieniły.
- Dodaj wszystkie pozostałe składniki do innej miski bez mieszania.
- Odcedź dobrze ziemniaki, a następnie ułożyć na cienkim ręczniku lub serze i wycisnąć jak najwięcej płynu, następnie dodać do pozostałych składników i wymieszać. Użyj rąk, aby połączyć miksturę i zrobić małe płaskie naleśniki. Jeśli masa jest zbyt mokra i nie będzie się formować, dodaj trochę więcej mąki.
- Dodaj 1 lub 2 łyżki oliwy z oliwek na bardzo rozgrzaną patelnię i usmaż jedną stronę naleśnika, aż będzie chrupiąca i brązowy. Odwróć i ugotuj drugą stronę.
- Podawaj na gorąco z sosem jabłkowym lub kwaśną śmietaną.