Pleciony Słodki Chleb

Pleciony Słodki Chleb

Składniki:

  • 1 kostka masła
  • 2 opak. (¼ uncji) drożdże suszone
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 1/2 szklanki mleka (oparzenie)
  • Sól do smaku
  • 1/2 szklanki cukru
  • Instrukcja:

    1. Dokładnie wymieszaj nierozpuszczone drożdże z 1/3 mąki i wszystkimi innymi suchymi składnikami.
    2. Podgrzej płyny z masłem na małym ogniu, aż będzie bardzo ciepłe. masło nie musi się rozpuszczać.
    3. Dodaj płyny do suchych składników. Ubijaj przez 2 minuty na średnich obrotach mieszanką elektryczną, od czasu do czasu skrobaj miskę.
    4. Dodaj około 1/2 szklanki mąki lub tyle mąki, aby uzyskać gęste ciasto.
    5. Dodaj jajka. Ubijaj lub używaj wysokich obrotów przez 2 minuty, od czasu do czasu skrobaj miskę. Dodaj dodatkową mąkę.
    6. Odstaw do wyrośnięcia przez 1/2 godziny.
    7. Piecz 1 godzinę w 350 stopniach.