Podwójnie ciemne czekoladowe ciasteczka z cukinii

Podwójnie ciemne czekoladowe ciasteczka z cukinii

Składniki:

  • 2 jajka + 1 żółtko jaja
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 3/4 do. cukier
  • 1/4 c. niesłodzony mus jabłkowy
  • 3/4 do. mąka pełnoziarnista
  • 1/2 do. naturalny niesłodzony 100% proszek kakaowy (ja użyłam Hershey's)
  • 1 łyżeczka. soda oczyszczona
  • 1/4 łyżeczki sól
  • 1 łyżeczka cynamon (opcjonalnie)
  • 2 szklanki startej cukinii (różne w zależności od wielkości, dla mnie ok 2-3 cukinii)
  • 1 c chipsów gorzkiej czekolady (możesz dodać jeszcze 1/2 c jeśli chcesz)
  • Instrukcje:

    1. Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F i spryskaj patelnię 8″x8″ sprayem do pieczenia lub wyłóż papierem do pieczenia.
    2. W misce wymieszaj jajka, wanilię, cukier i mus jabłkowy.
    3. W innej misce wymieszaj mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, sól i cynamon.
    4. Dodaj suchą mieszankę do mokrej miski i delikatnie mieszaj, aż się połączą, uważając, aby nie przemieszać.
    5. Złóż startą cukinię i chipsy czekoladowe.
    6. Wlej ciasto na patelnię i wyrównaj szpatułką.
    7. Piecz przez – min. lub do momentu, gdy wykałaczka wyjdzie dość czysta (może nadal być lepka, tylko nie surowa).
    8. Przechowuj w hermetycznym pojemniku do 2 dni w temperaturze pokojowej. lub do 1 tygodnia w lodówce. Świetnie też zamarzają, ale nie wyobrażam sobie, żeby nie zostały od razu zjedzone!
    9. 350