Polędwica Wołowa Wellington

Polędwica Wołowa Wellington

Składniki:

  • 4 pojedyncze porcje filetów z polędwicy wołowej
  • 2 łyżki brandy (opcjonalnie)
  • 3 łyżki masła
  • 1 ubite jajko
  • 1 ząbek czosnku, pokrojony przed użyciem
  • 1 łyżka mieszanki ziół
  • 1 puszka pasztetu z wątróbek
  • 1 szklanka drobno posiekanych pieczarek
  • Instrukcja:

    1. Natrzyj pokrojony kawałek czosnku na wołowinie, dopraw solą i pieprzem. Podsmaż do średnio wysmażonego i ostudź. Nie przegotuj. Można zrobić z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce. Na każdy filet posmarować niewielką ilością pasztetu z wątróbek, podsmażyć na maśle pieczarki i cebulę. Dodać brandy i zioła, dusić 1 minutę, ostudzić.
    2. Cienko rozwałkować na posypanej mąką stolnicy do wielkości, która całkowicie pokryje każdy kawałek mięsa. Połóż schłodzone mięso na środku. Łyżka mieszanki grzybowej na wierzchu. Posmaruj brzegi ciasta wodą (aby pomóc w uszczelnieniu). Ostrożnie złóż ciasto na końcach, aby je uszczelnić.
    3. Udekoruj liśćmi z resztek ciasta. Posmaruj całą powierzchnię roztrzepanym płynem jajecznym (do glazury). Piecz, aż ciasto się zrumieni. Udekoruj świeżą natką pietruszki i podawaj jako osobną porcję. (Opcjonalnie, przygotuj sos Wellington, nałóż łyżką na każdy).