Polla alla Parmigiana: Parmezan z kurczaka

Polla alla Parmigiana: Parmezan z kurczaka

Składniki:

  • 1 szklanka suchej bułki tartej
  • 2 bardzo duże jajka
  • 1 szklanka mąki uniwersalnej
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 8 uncji kulki mozzarelli
  • 4 łyżki oleju
  • 1 szklanka Panko
  • ½ szklanki parmezanu ser
  • pieprz
  • Sól
  • 6 piersi z kurczaka bez kości i skóry
  • 3 szklanki sosu pomidorowego
  • Instrukcja:

    1. Rozgrzej piekarnik o 350Ubijaj pierś z kurczaka lub rajstopy, aż będą równe i grube na cal. Na płytkim naczyniu wymieszaj mąkę, sól i pieprz. Na drugim daniu ubić jajka z 1 łyżką wody. Na trzecim daniu wymieszać bułkę tartą, panko, majeranek i parmezan. Kurczaka obtoczyć z obu stron mieszanką mąki, strzepując nadmiar, a następnie zanurzyć obie strony w masie jajecznej i obtoczyć obie strony w bułce tartej .
    2. Rozgrzej olej na dużej patelni saute i smaż panierowane uda na średnim poziomie przez 2 do 3 minut z każdej strony, aż kurczak zbrązowieje z każdej strony. Nie przepełniaj patelni.
    3. Wyjmij i umieść w blasze.Posmaruj kurczaka sosem pomidorowym i przykryj plasterkiem mozzarelli.
    4. Wstaw do piekarnika i gotuj, aż mozzarella się rozpuści.
    5. 350