Południowo-zachodni dżem pomidorowy

Południowo-zachodni dżem pomidorowy

Składniki:

  • 3 funty pokrojonych w kostkę pomidorów
  • 1 szklanka pokrojonych w kostkę Hatch Green Chile
  • 3/4 szklanki organicznego brązowego cukru
  • 1 4 szklanki miodu Trader Joe's Mesquite Desert Honey
  • 1/4 szklanki organicznego octu jabłkowego
  • 2 łyżki startego świeżego Imbir
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • Instrukcja:

    1. W dużym rondlu wrzuć pomidory i zielone chile.
    2. Dodaj pozostałe składniki do pomidory i zielone chile. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, następnie gotować na średnim ogniu przez 2 godziny. Pamiętaj i często mieszaj, aby upewnić się, że nie zacznie się przypalać na dnie patelni. Brązowy cukier zapali się, jeśli nie będziesz ostrożny. (Nie pytaj mnie, skąd to wiem. Złapałem mój na czas, aby zapisać partię!)
    3. Po kilku godzinach użyj blenderem kijowym lub ręcznym, jeśli nie masz kija i obracaj wokół patelni, aż mieszanina będzie miała równomierną konsystencję.
    4. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejny około godziny, aż większość płynu się zagotuje
    5. Zdjąć z ognia i ostudzić. Będzie to mniej więcej pół litra pysznego, uzależniającego dżemu z południowo-zachodnich pomidorów!!
    6. Przechowuj w lodówce, gdzie powinno przechowywać kilka tygodni.
    7. 039