Potrójne Ciasto Dyniowe Czekoladowe

Potrójne Ciasto Dyniowe Czekoladowe

Składniki:

  • 2 szklanki drobno zmielonych pokruszonych krakersów graham (około 16 krakersów)
  • 3 uncje (6 łyżek stołowych) niesolonego masła, roztopionego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki cukru jasnobrązowego paczkowanego
  • 1/2 łyżeczki soli gruboziarnistej
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 3 uncje słodko-gorzkiej czekolady (najlepiej 61 procent kakao), drobno posiekanej
  • 6 uncji półsłodkiej czekolady (najlepiej 60 procent kakao), posiekanej
  • 2 uncji (4 łyżki stołowe) niesolonego masła, pokrojonego na małe kawałki
  • 1 puszka (15 uncji) dynia w postaci stałej
  • 1 puszka (12 uncji) mleka zagęszczonego
  • 3/4 szklanki jasnobrązowego cukru
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego
  • 1 1/2 łyżeczki grubej soli
  • 3/4 łyżeczki mielonej cynamon
  • 3/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • Zmielone goździki
  • 1 uncja mlecznej czekolady, roztopiona
  • Instrukcje:

    1. Wykonaj ciasto: Rozgrzej piekarnik do 350 stopni.
    2. Połącz w misce okruchy krakersa graham, masło, cukry, sól i cynamon. Mocno dociśnij mieszankę do dolnej i górnej strony głębokiego, 9 1/2-calowego naczynia do ciasta.
    3. Piecz do twardości, od 8 do 10 minut.
    4. Wyjmij z piekarnika i posyp spód ciasta słodko-gorzkiej czekolady. Wróć do piekarnika, aby stopić czekoladę, około 1 minuty.
    5. Rozłóż czekoladę cienką warstwą na dole i na górze.
    6. Ochłodź na ruszcie. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 325 stopni.
    7. Wykonaj nadzienie: W dużej żaroodpornej misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą rozpuść półsłodką czekoladę i masło, mieszając do uzyskania gładkości.
    8. Zdejmij z ognia.
    9. Wymieszaj dynię, mleko, brązowy cukier, jajka, skrobię kukurydzianą, wanilię, sól, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i szczyptę goździków w średniej misce.
    10. Ubij 1/3 mieszanki dyni do mieszanki czekoladowej.
    11. Ubij pozostałą mieszankę dyni aż do całkowitego połączenia.
    12. Przełóż naczynie do ciasta na blachę do pieczenia i wlej masę dyniową do ciasta.
    13. Piecz do momentu, gdy środek będzie stężał, ale nadal trochę chwiejny, 55 do 60 minut.
    14. Ostudzić w naczyniu do ciasta na ruszcie. Przechowywać w lodówce, aż dobrze się schłodzi, co najmniej 8 godzin (najlepiej na noc). Przed podaniem skrop rozpuszczoną mleczną czekoladę.
    15. Podawaj natychmiast.
    16. 350