Składniki:
Instrukcje:
- Wykonaj ciasto: Rozgrzej piekarnik do 350 stopni.
- Połącz w misce okruchy krakersa graham, masło, cukry, sól i cynamon. Mocno dociśnij mieszankę do dolnej i górnej strony głębokiego, 9 1/2-calowego naczynia do ciasta.
- Piecz do twardości, od 8 do 10 minut.
- Wyjmij z piekarnika i posyp spód ciasta słodko-gorzkiej czekolady. Wróć do piekarnika, aby stopić czekoladę, około 1 minuty.
- Rozłóż czekoladę cienką warstwą na dole i na górze.
- Ochłodź na ruszcie. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 325 stopni.
- Wykonaj nadzienie: W dużej żaroodpornej misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą rozpuść półsłodką czekoladę i masło, mieszając do uzyskania gładkości.
- Zdejmij z ognia.
- Wymieszaj dynię, mleko, brązowy cukier, jajka, skrobię kukurydzianą, wanilię, sól, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i szczyptę goździków w średniej misce.
- Ubij 1/3 mieszanki dyni do mieszanki czekoladowej.
- Ubij pozostałą mieszankę dyni aż do całkowitego połączenia.
- Przełóż naczynie do ciasta na blachę do pieczenia i wlej masę dyniową do ciasta.
- Piecz do momentu, gdy środek będzie stężał, ale nadal trochę chwiejny, 55 do 60 minut.
- Ostudzić w naczyniu do ciasta na ruszcie. Przechowywać w lodówce, aż dobrze się schłodzi, co najmniej 8 godzin (najlepiej na noc). Przed podaniem skrop rozpuszczoną mleczną czekoladę.
- Podawaj natychmiast.
350