Precle pieczone na miękko

Precle pieczone na miękko

Składniki:

  • 1 opakowanie aktywnych suszonych drożdży
  • 2/3 szklanki sody oczyszczonej
  • 4 łyżki świeżego masła
  • 1 łyżka dużego jajka żółtko ubite z 1 wodą
  • Fleur de Sel (lub sól precla, jeśli ją masz)
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki koszerne sól
  • 1 łyżka cukru
  • Trochę oleju roślinnego
  • 1 szklanka wody
  • 1 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • Instrukcje:

    1. W stojącym mikserze połącz wodę, cukier i drożdże.
    2. Odstaw na 5 minut lub aż drożdże spienią się na górze wody. Przy włączonym mikserze (i haczyku do ciasta) powoli dodawaj mąkę. Następnie dodaj sól. Ciasto powinno całkowicie zejść z boków, a wokół haka powinna znajdować się kula.
    3. Mieszać na niskim i średnim poziomie przez 5-6 minut. Jeśli ciasto przykleja się do boków, dodawaj po łyżce trochę więcej mąki.
    4. Wyjmij ciasto z miksera i włóż do dobrze naoliwionej miski i pozostaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę lub do podwojonej wielkości. W dużym garnku zagotować szklanki wody i sody oczyszczonej. W międzyczasie naoliwić 2 duże arkusze ciastek wyłożone pergaminem lub silpatem.
    5. Pokrój ciasto na 7 kawałków. Weź jeden z kawałków i rozwałkuj w sznur o długości 24 cali. Następnie ułóż sznurek w kształcie litery U. Trzymając końce końca, skrzyżowaj je ze sobą, a następnie wciśnij w spód litery U. Zrób to z resztą ciasta. Rozgrzej piekarnik do 450 stopni.Gdy woda się zagotuje, dodawaj kolejno precle przez około 1 minutę.
    6. Wyjmij z wody i połóż na ciasteczku arkusz.
    7. Każdy precel posmaruj płynem do jajek i posyp solą.
    8. Włóż precle do piekarnika na 13 -15 minut.
    9. Ochłodź się przez 5 minut, a potem ciesz się!