Składniki:
Instrukcje:
- W stojącym mikserze połącz wodę, cukier i drożdże.
- Odstaw na 5 minut lub aż drożdże spienią się na górze wody. Przy włączonym mikserze (i haczyku do ciasta) powoli dodawaj mąkę. Następnie dodaj sól. Ciasto powinno całkowicie zejść z boków, a wokół haka powinna znajdować się kula.
- Mieszać na niskim i średnim poziomie przez 5-6 minut. Jeśli ciasto przykleja się do boków, dodawaj po łyżce trochę więcej mąki.
- Wyjmij ciasto z miksera i włóż do dobrze naoliwionej miski i pozostaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę lub do podwojonej wielkości. W dużym garnku zagotować szklanki wody i sody oczyszczonej. W międzyczasie naoliwić 2 duże arkusze ciastek wyłożone pergaminem lub silpatem.
- Pokrój ciasto na 7 kawałków. Weź jeden z kawałków i rozwałkuj w sznur o długości 24 cali. Następnie ułóż sznurek w kształcie litery U. Trzymając końce końca, skrzyżowaj je ze sobą, a następnie wciśnij w spód litery U. Zrób to z resztą ciasta. Rozgrzej piekarnik do 450 stopni.Gdy woda się zagotuje, dodawaj kolejno precle przez około 1 minutę.
- Wyjmij z wody i połóż na ciasteczku arkusz.
- Każdy precel posmaruj płynem do jajek i posyp solą.
- Włóż precle do piekarnika na 13 -15 minut.
- Ochłodź się przez 5 minut, a potem ciesz się!