Składniki:
Instrukcja:
- Do cebuli dodaj boczek i podsmaż przez około 10 minut lub do momentu, gdy cebula będzie przezroczysta, a bekon prawie się ugotuje. W czasie, gdy bekon i cebula się gotują, zagotuj około 3 cali wody i dodaj ocet. Po ugotowaniu zmniejsz ogień, aby ledwie dusić.
- Dodaj szpinak i obracaj szczypcami, aż całkowicie zmięknie i wymieszaj z boczkiem i cebulą.
- Smażyć przez 2 minuty; tylko dopóki szpinak się nie ugotuje. Nie rozgotowuj! Delikatnie zamieszaj wodę i zaraz po dodaniu szpinaku do cebuli i bekonu wrzucaj po jednym jajka do ugotowania. (najpierw wbij jajka do filiżanki) 3 minuty dadzą średnio twarde jajko; płynne żółtko i gęste białka.Podziel szpinak równo między dwa talerze obiadowe i posyp dwoma jajkami w koszulce.
- Posyp czarną solą z lawy (jeśli masz inny rodzaj soli, np. sól truflową, to też świetnie !) i świeżo zmielony czarny pieprz.
- Podawać z dużym kawałkiem pieczonej bagietki.