Prosta kolacja z jajkiem w koszulce

Prosta kolacja z jajkiem w koszulce

Składniki:

  • pełne opakowanie świeżego szpinaku baby
  • 4 plastry bekonu
  • 4 duże jajka pasteryzowane
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała słodka cebula lub ½ dużej słodkiej cebuli
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki octu
  • Instrukcja:

    1. Do cebuli dodaj boczek i podsmaż przez około 10 minut lub do momentu, gdy cebula będzie przezroczysta, a bekon prawie się ugotuje. W czasie, gdy bekon i cebula się gotują, zagotuj około 3 cali wody i dodaj ocet. Po ugotowaniu zmniejsz ogień, aby ledwie dusić.
    2. Dodaj szpinak i obracaj szczypcami, aż całkowicie zmięknie i wymieszaj z boczkiem i cebulą.
    3. Smażyć przez 2 minuty; tylko dopóki szpinak się nie ugotuje. Nie rozgotowuj! Delikatnie zamieszaj wodę i zaraz po dodaniu szpinaku do cebuli i bekonu wrzucaj po jednym jajka do ugotowania. (najpierw wbij jajka do filiżanki) 3 minuty dadzą średnio twarde jajko; płynne żółtko i gęste białka.Podziel szpinak równo między dwa talerze obiadowe i posyp dwoma jajkami w koszulce.
    4. Posyp czarną solą z lawy (jeśli masz inny rodzaj soli, np. sól truflową, to też świetnie !) i świeżo zmielony czarny pieprz.
    5. Podawać z dużym kawałkiem pieczonej bagietki.