Prosta sałatka z jarmużu

Prosta sałatka z jarmużu

Składniki:

  • 1 pęczek jarmużu, bez szypułek, posiekane liście
  • 1 awokado, bez pestek i posiekane
  • 1 pomarańczowa papryka, posiekana
  • 1 mała czerwona cebula pokrojona w cienkie plasterki
  • Sok z 1 całej cytryny
  • 1/8 szklanki pestek winogron lub oliwy z oliwek
  • Sól do smaku
  • Instrukcje:

    1. Pranie jarmuż, osusz i usuń liście z łodyg (możesz zachować łodygi, aby dodać je do smoothie lub smażonych warzyw, mają dużo wartości odżywczych, więc nie wyrzucaj!). Posiekaj liście i włóż do dużej salaterki. W misce (lub blenderze) wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny i mieszaj, aż dobrze się połączą.
    2. Wlej cytrynę i oliwę z oliwek na liście jarmużu i wymieszaj. Kwas z cytryn pomoże nieco zmiękczyć liście jarmużu. Posiekaj pozostałe warzywa, dodaj do sałatki i wymieszaj wszystko razem.
    3. W razie potrzeby posyp sałatkę odrobiną soli.
    4. Podawaj w czubatych porcjach i ciesz się masą niesamowitości!