Proste jak ciasto – Mini jabłkowo-gruszkowe placki na jesień

Proste jak ciasto – Mini jabłkowo-gruszkowe placki na jesień

Jabłka i gruszki są wszędzie! Co z nimi wszystkimi zrobić? Zrób mini placki jabłkowo-gruszkowe , oczywiście!

(Zdjęcie: VIana Boenzli)

Skocz do:
  • 🧾 Składniki
  • 🥄 Przygotowanie
  • 🔪 Pokrój ciasto francuskie

    🥣 Wykonać nadzienie do ciasta

      💭 Składanie ciasta
      ⭐ Wykończenie
  • ⏲️ Pieczenie

  • 📝 Przepis
  • W zeszłym tygodniu zostaliśmy zaproszeni do domu znajomego na kolację. To koniec lata/początek jesieni, tylko kilka wspaniałych wieczorów na spędzenie posiłku na świeżym powietrzu. Ponieważ wszyscy nasi znajomi wiedzą, że uwielbiam pieczenie, często jestem proszona o zrobienie deseru, tak jak przy tej okazji.

    To była trochę spontaniczna kolacja w ostatniej chwili, więc nie miałam czasu, żeby wybiec sklep ze składnikami, ani godzinami do spędzenia na skomplikowanym deserze. Chociaż wiem, że jednym z moich ulubionych deserów tego przyjaciela jest barchiglia (co jest niesamowite), po prostu nie miałem czasu, aby go zrobić tego dnia.

    Co jeszcze, co jeszcze mam pod ręką w kuchni? Otworzyłem szafkę do pieczenia, żeby się przyjrzeć, i zostałem prawie zmiażdżony na śmierć przez wszystkie rzeczy, które stamtąd wylatywały. Pudełka z budyniem, ekstraktem waniliowym, chipsami czekoladowymi i moim zapasem cukierków filmowych spadły na ladę i podłogę, a ja odskoczyłam ze strachu. Wow, naprawdę muszę uporządkować tę szafkę!

    Raz to wszystko było posprzątane (zorganizuję to później 🤣 )…Udało mi się znaleźć kilka jabłek i gruszek wraz z cukrem, przyprawami i wszystkim miłym. Oooo i pudełko ciasta francuskiego w zamrażarce (Ile to ma lat? Ok, nie wygasa jeszcze przez kilka miesięcy, jestem dobry).

    Chociaż moim pierwszym planem było zrobienie tradycyjnej szarlotki, dziś wieczorem byłam w nastroju na indywidualne desery. Zobaczmy… 7 osób na kolacji, więc zrobię 8 i zostanę na jutro. Słodko!

    Więc przejdźmy do przepisu, dobrze? Te mini szarlotki z gruszką są tak przepyszne, że będą gotowe w mgnieniu oka!

    Oczywiście, jeśli chcesz te placki z samym jabłkiem lub po prostu gruszką, spadł! Ale wiem, że spodoba ci się połączenie słodkich, soczystych jabłek i gładkiej, maślanej konsystencji gruszek.

    🧾 Składniki

    • Jabłka
    • Gruszki

    Pudełko mrożonego ciasta francuskiego (2 arkusze) )

  • Jajko
  • Solone masło
  • Woda
  • Cynamon
  • Gałka muszkatołowa
  • Jasnobrązowy cukier
  • Cukier granulowany
  • Cukier biały gruby

    Zobacz kartę przepisów poniżej pełna lista składników i ich wymiary.

    Pokrojone gruszki i jabłka (fot. VIana Boenzli)

    Apples, pears, butter, and spices on puff pastry.🥄 Przygotowanie

    Najpierw rozmroź ciasto francuskie na blacie przez około godzinę, aż będzie giętkie. Nie można dokładnie pracować z mrożonym ciastem, czy teraz możemy?

    Rozgrzej piekarnik do 466℉.

    🔪 Pokrój ciasto francuskie

    Gdy ciasto jest wystarczająco rozmrożone do pracy, rozłóż jeden arkusz i pokrój na 4 równe kwadraty. Odkryłem, że można to naprawdę łatwo osiągnąć za pomocą noża do pizzy. Rękami delikatnie rozciągnij każdy kwadrat, aby był około 1-½ raza większy, uważając, aby nie rozerwać ciasta.

    🥣 Przygotuj nadzienie do ciasta Sliced pears and apples.

    Cukier i przyprawy i wszystko ładne (zdjęcie: Viana Boenzli)

  • Połóż kilka plasterków jabłka i kilka plasterków gruszki na środku każdego kwadratu ciasta francuskiego.

    Posyp odrobiną cynamonu i gałki muszkatołowej (tu nie ma miary, tylko do smaku), następnie 1 łyżkę jasnobrązowego cukru , 1 łyżka cukru pudru i 1 łyżka masła solonego.

    Pastry folded around fruit filling.
    Składane ciasto francuskie wokół owoców (fot. VIana Boenzli)

    Pastry folded around fruit filling.💭 Składanie ciasta

      Następnie złóż ciasto wokół owocu. Złóż dwie przeciwległe boki do środka (lub prawie do środka), a następnie pozostałe dwie przeciwne strony, aby uszczelnić owoce w cieście. Chociaż teraz nie wygląda ładnie, obiecuję, że wkrótce będzie kusząco wspaniały. Czy to ma sens? Mam nadzieję.

      Pastry folded around fruit filling.
      Składane ciasto francuskie wokół owoców (Zdjęcie przez Vianę Boenzli)

    Brushing egg wash onto pies. Ostatnie poprawki

    Pies ready for the oven.
    Płukanie jaj (zdjęcie: Viana Boenzli)

    W małej misce ubij 1 jajko i odrobinę wody. Na wierzch każdego ciasta posmaruj płynem jajecznym, a następnie posyp cukrem gruboziarnistym. Daje to słodki słodki chrupek, o którym myślałeś, że możesz go dostać tylko w profesjonalnej piekarni!

    Brushing egg wash onto pies.

    Nacieranie ciasta mydłem jajecznym (zdjęcie: Viana Boenzli)

    Pies ready for the oven.⏲️ Pieczenie

    Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i piecz ok. 17 minut lub do momentu, gdy ciasto zacznie się przyrumieniać. Ze względu na wcześniejsze rozciągnięcie ciasta nie będą się zbytnio pęcznieć. Należy się tego spodziewać.

    Możesz też zrobić je dzień wcześniej, trzymać w lodówce na noc, a następnie r podgrzewać w piekarniku o godz. 226℉ na około 20 minuty.

    Pies ready for the oven.

    Pieki gotowe do piekarnika (fot. Viana Boenzli)

    Serve Mini Ciasto jabłkowo-gruszkowe na ciepło, z domową bitą śmietaną lub lodami. Mniam!

    Szukasz więcej wspaniałych przepisów?

    Pieczone brie żurawinowe z szałwią

    Chleb nieugniatany

    Święto Dziękczynienia z owocami

  • Zapiekana zupa dyniowa o smaku orzechowym
  • Chnöpfli – Szwajcarski Mac i Ser

  • Najlepsze jabłko na świecie Ciasto
  • Sernik dyniowy
  • Czy zrobiłeś ten przepis na szarlotkę z gruszką? Daj nam znać w komentarzach poniżej! Apple Pear Pie - Scrumptious apple pear pies, warm from the oven (Photo by Viana Boenzli)

    📝 Przepis

    Apple Pear Pie - Scrumptious apple pear pies, warm from the oven (Photo by Viana Boenzli)

    Apple Pear Pie - Scrumptious apple pear pies, warm from the oven (Photo by Viana Boenzli)

    Easy as Pie – Mini Apple Gruszka na jesień

    Jabłka i gruszki są wszędzie! Co z nimi wszystkimi zrobić? Oczywiście zrób Mini Apple Pear Pies! Są tak przepyszne i będą gotowe w mgnieniu oka!

  • Czas przygotowania 11 min

    Czas gotowania 33 min

    Czas całkowity 35 min

  • Składniki

  • 8 jabłka, wydrążone i pokrojone na 8 kawałków każde
  • 8 gruszki, wydrążone i cięte na 8 sztuk każda
  • 11.3 uncja pudełko mrożonego ciasta francuskiego (2 arkusze)
  • 1 jajko
  • 1 kij masło
  • 8 łyżki jasnobrązowy cukier
  • 8 łyżki stołowe cukier granulowany
  • Powitanie z woda
  • Cynamon
  • Gałka muszkatołowa
    Cukier biały gruboziarnisty

  • Instrukcje

  • Rozmrażaj ciasto francuskie na blacie przez około godzinę, aż stanie się giętkie.

  • Rozgrzać piekarnik do 400℉.

  • Gdy ciasto jest wystarczająco rozmrożone, rozłóż jeden arkusz i pokrój na 4 równe kwadraty. Odkryłem, że można to naprawdę łatwo osiągnąć za pomocą noża do pizzy. Rękami delikatnie rozciągnij każdy kwadrat, aby był około 1-½ raza większy, uważając, aby nie rozerwać ciasta.

  • Połóż kilka plasterków jabłka i kilka plasterków gruszki na środku każdego kwadratu ciasta francuskiego.

  • Posyp trochę cynamonu i gałki muszkatołowej (tu nie ma pomiarów, tylko do smaku ), następnie 1 łyżka cukru jasnobrązowego, 1 łyżka cukru pudru i 1 łyżka masła solonego.

  • Następnie zawinąć ciasto wokół owocu. Złóż dwie przeciwległe boki do środka (lub prawie do środka), a następnie pozostałe dwie przeciwne strony, aby uszczelnić owoce w cieście.

  • W małej misce ubij 1 jajko i odrobinę wody. Na wierzch każdego ciasta posmaruj płynem jajecznym, a następnie posyp cukrem gruboziarnistym.

  • Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i piecz około 25 minut lub do momentu, gdy ciasto zacznie się zarumieniać. Ze względu na wcześniejsze rozciągnięcie ciasta nie będą się zbytnio pęcznieć. Tego można było się spodziewać.

  • Podawaj mini placuszki jabłkowo-gruszkowe na ciepło , z domową bitą śmietaną lub lodami. Mniam!

  • Możesz je również zrobić dzień wcześniej, trzymaj je na noc w lodówce, następnie podgrzej w piekarniku o 100℉ przez około 17 minuty.

  • Apples, pears, butter, and spices on puff pastry.

  • Notatki

  • Kalorie: 735kcal | Węglowodany: 66g | Białko: 6g | Tłuszcz: 50g | Sód: 226mg | Potas: 268mg | Błonnik: 11g | Cukier: 60g | Witamina A: 654 j.m. | Witamina C: 11mg | Wapń: 50mg

  • Treść i zdjęcia są chronione prawami autorskimi. Dzielenie się tym przepisem jest zarówno zachęcane, jak i doceniane. Kopiowanie i/lub wklejanie pełnych przepisów w mediach społecznościowych jest surowo zabronione.

    2020