Proste jak ciasto – Mini jabłkowo-gruszkowe placki na jesień
Jabłka i gruszki są wszędzie! Co z nimi wszystkimi zrobić? Zrób mini placki jabłkowo-gruszkowe , oczywiście!
(Zdjęcie: VIana Boenzli)
Skocz do:
🧾 Składniki
🥄 Przygotowanie
🔪 Pokrój ciasto francuskie
🥣 Wykonać nadzienie do ciasta
💭 Składanie ciasta
⭐ Wykończenie
⏲️ Pieczenie
📝 Przepis
W zeszłym tygodniu zostaliśmy zaproszeni do domu znajomego na kolację. To koniec lata/początek jesieni, tylko kilka wspaniałych wieczorów na spędzenie posiłku na świeżym powietrzu. Ponieważ wszyscy nasi znajomi wiedzą, że uwielbiam pieczenie, często jestem proszona o zrobienie deseru, tak jak przy tej okazji.
To była trochę spontaniczna kolacja w ostatniej chwili, więc nie miałam czasu, żeby wybiec sklep ze składnikami, ani godzinami do spędzenia na skomplikowanym deserze. Chociaż wiem, że jednym z moich ulubionych deserów tego przyjaciela jest barchiglia (co jest niesamowite), po prostu nie miałem czasu, aby go zrobić tego dnia.
Co jeszcze, co jeszcze mam pod ręką w kuchni? Otworzyłem szafkę do pieczenia, żeby się przyjrzeć, i zostałem prawie zmiażdżony na śmierć przez wszystkie rzeczy, które stamtąd wylatywały. Pudełka z budyniem, ekstraktem waniliowym, chipsami czekoladowymi i moim zapasem cukierków filmowych spadły na ladę i podłogę, a ja odskoczyłam ze strachu. Wow, naprawdę muszę uporządkować tę szafkę!
Raz to wszystko było posprzątane (zorganizuję to później 🤣 )…Udało mi się znaleźć kilka jabłek i gruszek wraz z cukrem, przyprawami i wszystkim miłym. Oooo i pudełko ciasta francuskiego w zamrażarce (Ile to ma lat? Ok, nie wygasa jeszcze przez kilka miesięcy, jestem dobry).
Chociaż moim pierwszym planem było zrobienie tradycyjnej szarlotki, dziś wieczorem byłam w nastroju na indywidualne desery. Zobaczmy… 7 osób na kolacji, więc zrobię 8 i zostanę na jutro. Słodko!
Więc przejdźmy do przepisu, dobrze? Te mini szarlotki z gruszką są tak przepyszne, że będą gotowe w mgnieniu oka!
Oczywiście, jeśli chcesz te placki z samym jabłkiem lub po prostu gruszką, spadł! Ale wiem, że spodoba ci się połączenie słodkich, soczystych jabłek i gładkiej, maślanej konsystencji gruszek.
🧾 Składniki
Jabłka
Gruszki
Pudełko mrożonego ciasta francuskiego (2 arkusze) )
Jajko
Solone masło
Woda
Cynamon
Gałka muszkatołowa
Jasnobrązowy cukier
Cukier granulowany
Cukier biały gruby
Zobacz kartę przepisów poniżej pełna lista składników i ich wymiary.
Pokrojone gruszki i jabłka (fot. VIana Boenzli)
🥄 Przygotowanie
Najpierw rozmroź ciasto francuskie na blacie przez około godzinę, aż będzie giętkie. Nie można dokładnie pracować z mrożonym ciastem, czy teraz możemy?
Rozgrzej piekarnik do 466℉.
🔪 Pokrój ciasto francuskie
Gdy ciasto jest wystarczająco rozmrożone do pracy, rozłóż jeden arkusz i pokrój na 4 równe kwadraty. Odkryłem, że można to naprawdę łatwo osiągnąć za pomocą noża do pizzy. Rękami delikatnie rozciągnij każdy kwadrat, aby był około 1-½ raza większy, uważając, aby nie rozerwać ciasta.
🥣 Przygotuj nadzienie do ciasta
Cukier i przyprawy i wszystko ładne (zdjęcie: Viana Boenzli)
Połóż kilka plasterków jabłka i kilka plasterków gruszki na środku każdego kwadratu ciasta francuskiego.
Posyp odrobiną cynamonu i gałki muszkatołowej (tu nie ma miary, tylko do smaku), następnie 1 łyżkę jasnobrązowego cukru , 1 łyżka cukru pudru i 1 łyżka masła solonego.
Składane ciasto francuskie wokół owoców (fot. VIana Boenzli)
💭 Składanie ciasta
Następnie złóż ciasto wokół owocu. Złóż dwie przeciwległe boki do środka (lub prawie do środka), a następnie pozostałe dwie przeciwne strony, aby uszczelnić owoce w cieście. Chociaż teraz nie wygląda ładnie, obiecuję, że wkrótce będzie kusząco wspaniały. Czy to ma sens? Mam nadzieję.
Składane ciasto francuskie wokół owoców (Zdjęcie przez Vianę Boenzli)
⭐ Ostatnie poprawki
Płukanie jaj (zdjęcie: Viana Boenzli)
W małej misce ubij 1 jajko i odrobinę wody. Na wierzch każdego ciasta posmaruj płynem jajecznym, a następnie posyp cukrem gruboziarnistym. Daje to słodki słodki chrupek, o którym myślałeś, że możesz go dostać tylko w profesjonalnej piekarni!
Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i piecz ok. 17 minut lub do momentu, gdy ciasto zacznie się przyrumieniać. Ze względu na wcześniejsze rozciągnięcie ciasta nie będą się zbytnio pęcznieć. Należy się tego spodziewać.
Możesz też zrobić je dzień wcześniej, trzymać w lodówce na noc, a następnie r podgrzewać w piekarniku o godz. 226℉ na około 20 minuty.
Pieki gotowe do piekarnika (fot. Viana Boenzli)
Serve Mini Ciasto jabłkowo-gruszkowe na ciepło, z domową bitą śmietaną lub lodami. Mniam!
Szukasz więcej wspaniałych przepisów?
Pieczone brie żurawinowe z szałwią
Chleb nieugniatany
Święto Dziękczynienia z owocami
Zapiekana zupa dyniowa o smaku orzechowym
Chnöpfli – Szwajcarski Mac i Ser
Najlepsze jabłko na świecie Ciasto
Sernik dyniowy
Czy zrobiłeś ten przepis na szarlotkę z gruszką? Daj nam znać w komentarzach poniżej!
📝 Przepis
Easy as Pie – Mini Apple Gruszka na jesień
Jabłka i gruszki są wszędzie! Co z nimi wszystkimi zrobić? Oczywiście zrób Mini Apple Pear Pies! Są tak przepyszne i będą gotowe w mgnieniu oka!
Czas przygotowania 11min
Czas gotowania 33min
Czas całkowity 35min
Składniki
8jabłka, wydrążone i pokrojone na 8 kawałków każde
8gruszki, wydrążone i cięte na 8 sztuk każda
11.3uncjapudełko mrożonego ciasta francuskiego (2 arkusze)
1jajko
1kijmasło
8łyżkijasnobrązowy cukier
8łyżki stołowecukier granulowany
Powitaniez woda
Cynamon
Gałka muszkatołowa
Cukier biały gruboziarnisty
Instrukcje
Rozmrażaj ciasto francuskie na blacie przez około godzinę, aż stanie się giętkie.
Rozgrzać piekarnik do 400℉.
Gdy ciasto jest wystarczająco rozmrożone, rozłóż jeden arkusz i pokrój na 4 równe kwadraty. Odkryłem, że można to naprawdę łatwo osiągnąć za pomocą noża do pizzy. Rękami delikatnie rozciągnij każdy kwadrat, aby był około 1-½ raza większy, uważając, aby nie rozerwać ciasta.
Połóż kilka plasterków jabłka i kilka plasterków gruszki na środku każdego kwadratu ciasta francuskiego.
Posyp trochę cynamonu i gałki muszkatołowej (tu nie ma pomiarów, tylko do smaku ), następnie 1 łyżka cukru jasnobrązowego, 1 łyżka cukru pudru i 1 łyżka masła solonego.
Następnie zawinąć ciasto wokół owocu. Złóż dwie przeciwległe boki do środka (lub prawie do środka), a następnie pozostałe dwie przeciwne strony, aby uszczelnić owoce w cieście.
W małej misce ubij 1 jajko i odrobinę wody. Na wierzch każdego ciasta posmaruj płynem jajecznym, a następnie posyp cukrem gruboziarnistym.
Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i piecz około 25 minut lub do momentu, gdy ciasto zacznie się zarumieniać. Ze względu na wcześniejsze rozciągnięcie ciasta nie będą się zbytnio pęcznieć. Tego można było się spodziewać.
Podawaj mini placuszki jabłkowo-gruszkowe na ciepło , z domową bitą śmietaną lub lodami. Mniam!
Możesz je również zrobić dzień wcześniej, trzymaj je na noc w lodówce, następnie podgrzej w piekarniku o 100℉ przez około 17 minuty.
Treść i zdjęcia są chronione prawami autorskimi. Dzielenie się tym przepisem jest zarówno zachęcane, jak i doceniane. Kopiowanie i/lub wklejanie pełnych przepisów w mediach społecznościowych jest surowo zabronione.