Proste pesto bazyliowe

Proste pesto bazyliowe

Składniki:

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku, obrane i grubo posiekane
  • 1 szklanka świeżych liści bazylii
  • 1/2 szklanki natki pietruszki
  • 2 łyżeczki odżywczych płatków drożdżowych
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • Sól
  • Instrukcja:

    1. Podgrzej jeden łyżeczka (5 ml) oliwy z oliwek na patelni. Smaż czosnek na lekko złoty kolor.
    2. Zdejmij z ognia i odstaw na bok.
    3. Włóż bazylię, pietruszkę, odżywcze płatki drożdżowe i pozostałą oliwę z oliwek do robota kuchennego lub blenderem.
    4. Dodaj ciepły czosnek.Zmiksuj na gładką masę, zeskrobując boki miski.
    5. Dodaj sok z cytryny i sól.
    6. Dobrze wymieszaj.Przechowuj w zamkniętym pojemniku w lodówce nie dłużej niż 4 dni.