Składniki:
Instrukcja:
- Grube plasterki chilli, szalotki, czosnku, imbiru i trawy cytrynowej. Zmiel na drobną pastę w elektrycznym blenderze/robocie kuchennym z ilością wody wystarczającą do pracy ostrzy. Wymieszaj mieloną kurkumę.
- Rozgrzej olej w pojemnym woku i dodaj zmielone składniki. Gotuj na małym ogniu, aż płyn się zmniejszy, a olej zacznie się oddzielać.
- Wlej mleko kokosowe i kontynuuj gotowanie na średnim ogniu, aż masa będzie gęsta.
- Dodaj kurczaka , sól i cukier. Gotuj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż sos będzie gęsty – około 20 minut.
- Dodaj liście limonki kaffir i kurkumy i kontynuuj gotowanie do pożądanej konsystencji, mieszając od czasu do czasu, aby zapobiec spaleniu bazy. Gotuj przez 20 – 20 minut, w zależności od tego, jak „wytrawnie” lubisz rendang (niektórzy wolą gęsty sos, inni lubią go gotować aż masa będzie ciemnobrązowa – to kwestia gustu). Domieszać sok z limonki i posmakować. W razie potrzeby dostosuj przyprawy i zdejmij patelnię z ognia.
039