Prosty rendang

Prosty rendang

Składniki:

  • 1 kg kurczaka, obranego ze skóry i pokrojonego na 4 cm kawałki
  • 3Dodać kurczaka, sól i cukier. Gotuj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu aż sos zgęstnieje – około 20 minut.
  • 1Grube plasterki chilli, szalotki, czosnek, imbir i trawę cytrynową. Zmiel na drobną pastę w elektrycznym blenderze/robocie kuchennym z ilością wody wystarczającą do pracy ostrzy. Dodaj mieloną kurkumę.
  • 6 świeżych czerwonych chilli
  • Gęste mleko kokosowe z 1 kokosa
  • 5 clv czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy mielonej
  • 2 3 liście limonki kaffir, podarte
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • łyżka soku z limonki
  • 5Wymieszać sok z limonki i posmakować. W razie potrzeby dopraw przyprawy i zdejmij patelnię z ognia.
  • 3 łyżki oleju
  • 1 2 łyżeczki soli (do smaku)
  • 10 szalotki, obrane
  • 1 łyżka cukru
  • liść kurkumy, podarty
  • Instrukcja:

    1. Grube plasterki chilli, szalotki, czosnku, imbiru i trawy cytrynowej. Zmiel na drobną pastę w elektrycznym blenderze/robocie kuchennym z ilością wody wystarczającą do pracy ostrzy. Wymieszaj mieloną kurkumę.
    2. Rozgrzej olej w pojemnym woku i dodaj zmielone składniki. Gotuj na małym ogniu, aż płyn się zmniejszy, a olej zacznie się oddzielać.
    3. Wlej mleko kokosowe i kontynuuj gotowanie na średnim ogniu, aż masa będzie gęsta.
    4. Dodaj kurczaka , sól i cukier. Gotuj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż sos będzie gęsty – około 20 minut.
    5. Dodaj liście limonki kaffir i kurkumy i kontynuuj gotowanie do pożądanej konsystencji, mieszając od czasu do czasu, aby zapobiec spaleniu bazy. Gotuj przez 20 – 20 minut, w zależności od tego, jak „wytrawnie” lubisz rendang (niektórzy wolą gęsty sos, inni lubią go gotować aż masa będzie ciemnobrązowa – to kwestia gustu). Domieszać sok z limonki i posmakować. W razie potrzeby dostosuj przyprawy i zdejmij patelnię z ognia.
    6. 039