Przegrzebki Na Spodzie Karczocha W Sosie Tahini

Przegrzebki Na Spodzie Karczocha W Sosie Tahini

Składniki:

  • 1 funt mrożonego spodu karczocha (lub puszki)
  • 3 uncje świeżego soku z cytryny (jedna duża cytryna)
  • oliwa z oliwek w razie potrzeby
  • 1 duża cebula, pokrojona w plastry
  • posiekana natka pietruszki jako przybranie
  • czarny pieprz i sól do smaku
  • 1 2 funty przegrzebków morskich
  • 4 uncje tahini
  • 4 uncje wody
  • Instrukcja:

    1. Doły karczochów zagotować lub ugotować na parze i odstawić
    2. Podgrzać oliwę z oliwek i zrumienić plasterki cebuli
    3. Zbierz cebulę i ułóż w dolnej części karczocha
    4. Posyp przegrzebki przyprawami i obsmaż na patelni z obu stron i odłóż na bok
    5. Dodaj tahini i sok z cytryny i dodaj trochę wody, aby wygładzić sos
    6. Ułóż sos na spodach karczochów i piecz 15minut
    7. Dodaj przegrzebki i piecz 3 minuty i podawaj
    8. 15