Czas przygotowania: około 2 godziny
Ilość porcji: 1 bochenek
Trudność: średnie
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Składniki
- 500g mąki pszennej
- 7g suchych drożdży
- 250ml ciepłego mleka
- 100g masła (rozpuszczonego i ostudzonego)
- 80g cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 jajka (plus 1 do posmarowania chałki przed pieczeniem)
- Skórka otarta z 1 cytryny
- 100g rodzynków (opcjonalnie)
Przybory
- Duża miska
- Foremka do pieczenia (np. keksówka)
- Pędzel do smarowania jajkiem
Krok po kroku
- W małej misce rozpuść drożdże w 1/4 szklanki ciepłego mleka i dodaj 1 łyżeczkę cukru. Odstaw na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować i powstaną bąbelki na powierzchni.
- W dużej misce połącz mąkę, sól, pozostały cukier oraz skórkę cytrynową. Dodaj rozpuszczone masło i 2 jajka. Następnie dodaj rozczyn z drożdży i pozostałe ciepłe mleko.
- Wyrabiaj ciasto rękami lub za pomocą robota kuchennego z hakiem przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Jeśli używasz rodzynków, dodaj je do ciasta podczas wyrabiania.
- Odstaw ciasto do wyrośnięcia na około 1,5 godziny, do czasu aż podwoi swoją objętość. Przykryj misę ściereczką lub folią spożywczą.
- Gdy ciasto wyrośnie, wyłóż je na oprószoną mąką powierzchnię i delikatnie wyrównaj je dłonią. Następnie uformuj z ciasta bochenek i umieść go w wyłożonej papierem do pieczenia foremce.
- Pozostaw bochenek do ponownego wyrośnięcia na kolejne 30-45 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Przed włożeniem do piekarnika, delikatnie posmaruj chałkę roztrzepanym jajkiem. Pozwoli to na uzyskanie pięknej, złocistej skórki podczas pieczenia.
- Piecz chałkę w rozgrzanym piekarniku przez około 35-40 minut, do momentu gdy będzie ładnie zrumieniona.
- Po upieczeniu wyjmij chałkę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce. Kiedy będzie już wystudzona, możesz pokroić ją na kromki i podać.
Porady i warianty
- Jeśli lubisz chałkę bardziej słodką, możesz dodać więcej cukru do ciasta.
- Możesz również dodać do ciasta posiekane orzechy lub płatki migdałów dla dodatkowego smaku i chrupkości.
- W niektórych wariantach chałki dodaje się również bakalie, takie jak suszone owoce czy kandyzowana skórka pomarańczowa.
Teraz, gdy znasz przepis na pyszną chałkę, baw się dobrze w kuchni i delektuj się smakiem tego tradycyjnego polskiego wypieku! Smacznego! 🍞😋
Dodaj komentarz