Przepis na Chałkę

Przepis na Chałkę – zdjęcie poglądowe.

Czas przygotowania: około 2 godziny

Ilość porcji: 1 bochenek

Trudność: średnie

Kategoria: Deser

Kuchnia: Polska

Składniki

  • 500g mąki pszennej
  • 7g suchych drożdży
  • 250ml ciepłego mleka
  • 100g masła (rozpuszczonego i ostudzonego)
  • 80g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka (plus 1 do posmarowania chałki przed pieczeniem)
  • Skórka otarta z 1 cytryny
  • 100g rodzynków (opcjonalnie)

Przybory

  • Duża miska
  • Foremka do pieczenia (np. keksówka)
  • Pędzel do smarowania jajkiem

Krok po kroku

  1. W małej misce rozpuść drożdże w 1/4 szklanki ciepłego mleka i dodaj 1 łyżeczkę cukru. Odstaw na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować i powstaną bąbelki na powierzchni.
  2. W dużej misce połącz mąkę, sól, pozostały cukier oraz skórkę cytrynową. Dodaj rozpuszczone masło i 2 jajka. Następnie dodaj rozczyn z drożdży i pozostałe ciepłe mleko.
  3. Wyrabiaj ciasto rękami lub za pomocą robota kuchennego z hakiem przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Jeśli używasz rodzynków, dodaj je do ciasta podczas wyrabiania.
  4. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na około 1,5 godziny, do czasu aż podwoi swoją objętość. Przykryj misę ściereczką lub folią spożywczą.
  5. Gdy ciasto wyrośnie, wyłóż je na oprószoną mąką powierzchnię i delikatnie wyrównaj je dłonią. Następnie uformuj z ciasta bochenek i umieść go w wyłożonej papierem do pieczenia foremce.
  6. Pozostaw bochenek do ponownego wyrośnięcia na kolejne 30-45 minut.
  7. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  8. Przed włożeniem do piekarnika, delikatnie posmaruj chałkę roztrzepanym jajkiem. Pozwoli to na uzyskanie pięknej, złocistej skórki podczas pieczenia.
  9. Piecz chałkę w rozgrzanym piekarniku przez około 35-40 minut, do momentu gdy będzie ładnie zrumieniona.
  10. Po upieczeniu wyjmij chałkę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce. Kiedy będzie już wystudzona, możesz pokroić ją na kromki i podać.

Porady i warianty

  • Jeśli lubisz chałkę bardziej słodką, możesz dodać więcej cukru do ciasta.
  • Możesz również dodać do ciasta posiekane orzechy lub płatki migdałów dla dodatkowego smaku i chrupkości.
  • W niektórych wariantach chałki dodaje się również bakalie, takie jak suszone owoce czy kandyzowana skórka pomarańczowa.

Teraz, gdy znasz przepis na pyszną chałkę, baw się dobrze w kuchni i delektuj się smakiem tego tradycyjnego polskiego wypieku! Smacznego! 🍞😋

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *