Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Ilość porcji: Około 800 ml ketchupu
Trudność: Średnie
Kategoria: Przyprawy
Kuchnia: Polska
Rodzaj diety: Wegetariańska
Składniki
- Pomidory – 1kg
- Śliwki węgierki – 400g
- Cebula – 1 średnia sztuka
- Czosnek – 3 ząbki
- Sól – 2 łyżeczki
- Cukier – 3 łyżki
- Ocet jabłkowy – 50ml
- Czerwona papryka mielona – 1 łyżeczka
- Goździki – 4 sztuki
- Imbir (mielony) – 1/2 łyżeczki
- Pieprz czarny – 1/2 łyżeczki
Przybory
- Duży garnek
- Blender lub mikser ręczny
- Sitko do przecierania
- Szpatułka
- Słoiki do pasteryzacji
Krok po kroku
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. W tym czasie umyj dokładnie pomidory oraz śliwki. Pomidory nacinij w kształcie krzyża na spodzie.
- Ułóż owoce na blasze i piecz w piekarniku przez około 20 minut. Dzięki temu łatwiej będzie je obrać.
- Po upieczeniu obierz pomidory i śliwki z skórki, a następnie pokrój je na mniejsze kawałki.
- W dużym garnku podsmaż drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Gdy staną się szkliste, dodaj pokrojone pomidory i śliwki.
- Dodaj do garnka wszystkie pozostałe składniki: sól, cukier, ocet, przyprawy. Gotuj na średnim ogniu przez około 1 godzinę, aż sos zgęstnieje.
- Po ugotowaniu zmiksuj zawartość blenderem na gładki sos. Jeśli wolisz bardziej jednolitą konsystencję, przetrzyj ketchup przez sitko.
- Przelej gorący ketchup do wyparzonych słoików, zakręć i pasteryzuj przez 15 minut. Przechowuj w chłodnym miejscu.
Porady i warianty
- Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj do ketchupu 1 łyżeczkę ostrej papryki lub kilka kropli ostrego sosu chili.
- Ketchup ten świetnie sprawdza się nie tylko jako dodatek do potraw, ale również jako sos do pizzy czy spaghetti.
- Aby ketchup był bardziej słodki, można zwiększyć ilość śliwek lub dodać więcej cukru – dostosuj przepis do własnych upodobań.
Dodaj komentarz