Przepis na Makowiec

Przepis na Makowiec - zdjęcie pogląowe.
Czas przygotowania Ilość porcji Trudność Kategoria Kuchnia
ok. 2 godziny 8 porcji Średnie Deser Polska

Składniki

  • 250g maku
  • 150ml mleka
  • 150g cukru
  • 100g masła
  • 3 jajka
  • 100g migdałów
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego goździku
  • 1 szczypta soli
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

Przybory

  • Tłuczek do mięsa
  • Miska
  • Rondel
  • Blacha do pieczenia

Krok po kroku

  1. Na początku przygotuj mak. Zalej go wrzącym mlekiem i odstaw na 30 minut do napęcznienia.
  2. Następnie odcedź mak, pozbywając się nadmiaru mleka.
  3. Miel migdały wraz z 50g cukru na drobny proszek.
  4. W dużej misce utrzyj masło z pozostałym cukrem na gładką masę.
  5. Dodaj po kolei żółtka z jajek, miód, mielone migdały, ekstrakt waniliowy, cynamon oraz goździk. Wymieszaj wszystkie składniki.
  6. Do masy jajecznej dodaj mak i dokładnie wymieszaj.
  7. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
  8. Delikatnie wmieszaj ubitą pianę z białek do masy makowej.
  9. Blachę wyłóż ciastem francuskim, a następnie wyłóż na niej masę makową.
  10. Wierzch makowca możesz ozdobić krata ciasta francuskiego lub pokruszonymi migdałami.
  11. Piecz makowiec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 40-50 minut, aż stanie się rumiany.

Porady i warianty

  • Jeśli lubisz bardziej klasyczny smak, możesz zastąpić migdały orzechami włoskimi.
  • Dla jeszcze bardziej intensywnego smaku, dodaj do masy startą skórkę z pomarańczy.
  • Możesz również udekorować makowiec polewą z masy makowej lub lukrem, jeśli wolisz słodszy smak.

Makowiec to tradycyjne polskie ciasto, które idealnie sprawdzi się jako deser podczas świąt Bożego Narodzenia czy innych uroczystości rodzinnych. Jego wyjątkowy smak zadowoli każde podniebienie, a chrupiąca kruszonka i aromatyczny mak z pewnością zachwycą Twoich bliskich. Teraz, gdy znasz przepis na to wspaniałe danie, czas zabrać się do pieczenia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *