Przepis na nuggetsy z krakersami

Przepis na nuggetsy z krakersami – na zdjęciu poglądowy wygląd.

Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 4 porcje
Trudność: średnie
Kategoria: Obiad
Kuchnia: Międzynarodowa
Rodzaj diety: Bezglutenowa (zależnie od użytych krakersów)

Składniki

  • Piersi z kurczaka – 500g
  • Krakersy bezglutenowe – 200g
  • Jajka – 2 sztuki
  • Mąka ryżowa – 100g
  • Sól – 1 łyżeczka
  • Pieprz – 1/2 łyżeczki
  • Papryka słodka – 1/2 łyżeczki
  • Olej roślinny – do smażenia

Przybory

  • Tłuczek do mięsa
  • Miska (dwie)
  • Blender lub malakser
  • Patelnia
  • Tarka
  • Widelec

Krok po kroku

  1. Rozpocznij od przygotowania piersi z kurczaka. Pokrój je na mniejsze kawałki o wielkości nuggetsów, a następnie delikatnie rozbij tłuczkiem do mięsa.
  2. W blenderze lub malakserze rozdrobnij krakersy na drobny proszek. Wsyp je do miski.
  3. W kolejnej misce roztrzep jajka, dodaj sól, pieprz oraz paprykę słodką i dokładnie wymieszaj.
  4. Teraz panierka! W kolejnej misce wsyp mąkę ryżową. Teraz, każdy kawałek kurczaka, kolejno maczaj w mące, jajku, a potem w rozdrobnionych krakersach, dokładnie otaczając każdą część.
  5. Rozgrzej olej na patelni. Kiedy będzie odpowiednio gorący, smaż nuggetsy z obu stron na złoty kolor. W zależności od wielkości może to trwać 3–5 minut z każdej strony.
  6. Po usmażeniu odłóż nuggetsy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Porady i warianty

  • Jeśli chcesz dodać dodatkowego kopnięcia, dodaj 1/2 łyżeczki chili w proszku do jajek.
  • Do nuggetsów świetnie pasują różnego rodzaju sosy, np. sos czosnkowy, ketchup czy musztarda.
  • Dla wersji zdrowszej nuggetsy możesz również upiec w piekarniku (20 minut w 200°C), zamiast smażyć na patelni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *