Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 4 porcje
Trudność: średnie
Kategoria: Obiad
Kuchnia: Międzynarodowa
Rodzaj diety: Bezglutenowa (zależnie od użytych krakersów)
Składniki
- Piersi z kurczaka – 500g
- Krakersy bezglutenowe – 200g
- Jajka – 2 sztuki
- Mąka ryżowa – 100g
- Sól – 1 łyżeczka
- Pieprz – 1/2 łyżeczki
- Papryka słodka – 1/2 łyżeczki
- Olej roślinny – do smażenia
Przybory
- Tłuczek do mięsa
- Miska (dwie)
- Blender lub malakser
- Patelnia
- Tarka
- Widelec
Krok po kroku
- Rozpocznij od przygotowania piersi z kurczaka. Pokrój je na mniejsze kawałki o wielkości nuggetsów, a następnie delikatnie rozbij tłuczkiem do mięsa.
- W blenderze lub malakserze rozdrobnij krakersy na drobny proszek. Wsyp je do miski.
- W kolejnej misce roztrzep jajka, dodaj sól, pieprz oraz paprykę słodką i dokładnie wymieszaj.
- Teraz panierka! W kolejnej misce wsyp mąkę ryżową. Teraz, każdy kawałek kurczaka, kolejno maczaj w mące, jajku, a potem w rozdrobnionych krakersach, dokładnie otaczając każdą część.
- Rozgrzej olej na patelni. Kiedy będzie odpowiednio gorący, smaż nuggetsy z obu stron na złoty kolor. W zależności od wielkości może to trwać 3–5 minut z każdej strony.
- Po usmażeniu odłóż nuggetsy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Porady i warianty
- Jeśli chcesz dodać dodatkowego kopnięcia, dodaj 1/2 łyżeczki chili w proszku do jajek.
- Do nuggetsów świetnie pasują różnego rodzaju sosy, np. sos czosnkowy, ketchup czy musztarda.
- Dla wersji zdrowszej nuggetsy możesz również upiec w piekarniku (20 minut w 200°C), zamiast smażyć na patelni.
Dodaj komentarz