Przystawka do sufletu z dyni piżmowej

Przystawka do sufletu z dyni piżmowej

Składniki:

  • Masło do smarowania kokilek
  • 1/2 dyni piżmowej, obrana i upieczona (instrukcje znajdziesz tutaj)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 białka jaj
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 szklanki ciężkiego śmietana
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Odrobina ekstraktu waniliowego
  • 1/4 szklanki mleka pełnego
  • Instrukcja:

    1. Pure dynia piżmowa z blenderem i odstaw do ostygnięcia .W małym rondelku podgrzej śmietankę, mleko, gałkę muszkatołową, cynamon, imbir i wanilię na wolnym ogniu.Tymczasem w osobnej misce wymieszaj żółtka i cukier na jasnożółty.
    2. Dodaj filiżankę mieszankę gorącej śmietany bardzo powoli przerobić na żółtka, kontynuując ubijanie. Następnie dodaj żółtka i śmietanę z powrotem do rondla i mieszaj na małym ogniu.
    3. Mieszanka powinna zgęstnieć w ciągu kilku minut, następnie wyłącz ogień i dodaj do puree z dyni. Rozgrzej piekarnik do 375 stopni, upewniając się, że ruszt znajduje się blisko dołu.
    4. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku.B wydłub kokilki i posyp cukrem wnętrze i brzegi. Następnie weź białka do czystej miski i ubij, aż będą błyszczące. Po wyjęciu trzepaczki z miski powinno uformować sztywne szczyty i powinno być w stanie utrzymać wagę jajka. Użyj łopatki, aby połączyć białka jajek z miarką za miarką w mieszankę do squasha, upewniając się, że tworzą one w pełni jednorodną mieszankę
    5. Piecz na dolnym ruszcie przez około minut lub do złotobrązowy. Powinny rosnąć, ale z mocnymi wierzchołkami i ruchliwymi środkami.
    6. 375