Pudding Chlebowy

Pudding Chlebowy

Składniki:

  • 2 szklanki porów o grubości ½ cala (tylko biała i jasnozielona część)
  • Sól koszerna
  • 4 łyżki niesolonego masła
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • 12 kubki 1-calowe kostki Brioche lub bochenek kanapkowy Pullman
  • 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka listków tymianku (zużyta natka pietruszki)
  • 3 duże jajka
  • 3 szklanki pełnego mleka
  • 3 szklanki ciężkiej śmietany
  • Świeżo starta gałka muszkatołowa
  • 1 szklanka posiekanego Comté lub Emmentalera (ja użyłam sera cheddar i parmezanem)
  • Instrukcja:

    1. Podgrzej piekarnik do 180 C.
    2. Włóż krążki pora do dużej miski z letnią wodą i pomieszaj, aby wszelkie zabrudzenia spadły na dno miski. średniej patelni na średnim ogniu, wyjąć pory z wody, odcedzić i wrzucić na patelnię.Doprawić solą i gotować, często mieszając, przez około 5 minut.
    3. Jak pory zaczynają mięknąć, obniżyć temperaturę do średnio-niskiego eks uwolni płyn. Dodać masło do zemulgowania i doprawić pieprzem do smaku. Przykryj patelnię pokrywką z pergaminu i gotuj, mieszając co 10 minuty, aż pory będą bardzo miękkie 30 do 35 minut. Jeśli w dowolnym momencie masło pęknie lub będzie wyglądać na tłuste, wymieszaj około łyżki wody, aby ponownie zemulgować sos.
    4. Zdejmij i wyrzuć wieczko pergaminu.
    5. W międzyczasie rozłóż kostki chleba na blasze do pieczenia i opiekaj w piekarniku przez około 13 minut, obracając blachę około połowy, aż będzie sucha i jasnozłota.
    6. Przełożyć do dużego naczynia. Pozostaw piekarnik włączony.
    7. Dodaj pory do chleba i dobrze wymieszaj, następnie dodaj szczypiorek i tymianek.
    8. Lekko ubij jajka w innej dużej misce.
    9. Ubij mleko, śmietanę, szczodrze sól, pieprz do smaku i szczyptę gałki muszkatołowej.
    10. Posyp 1/4 szklanki sera w dno formy do pieczenia o wymiarach 9 na 13 cala.
    11. Rozłóż połowę pora i grzanki na patelni i posyp kolejną 1 /4 szklanki sera. Rozsyp pozostałe pory i grzanki i posyp kolejną 1/4 szklanki sera.
    12. Wlej tyle masy budyniowej, aby przykryć chleb i delikatnie dociśnij chleb, aby wsiąkł w mleko.
    13. Odczekaj około 12 minut.
    14. Dodaj pozostały krem, pozwalając na kilka namoczonych kostek chleb, aby wystawał.
    15. Posyp pozostałą 1/4 szklanki sera i posyp solą.
    16. Piecz przez 1 1/2 godziny lub do wyczucia budyniu i góra jest brązowa i bulgocze.
    17. 180