Składniki:
Instrukcja:
- Podgrzej piekarnik do 180 C.
- Włóż krążki pora do dużej miski z letnią wodą i pomieszaj, aby wszelkie zabrudzenia spadły na dno miski. średniej patelni na średnim ogniu, wyjąć pory z wody, odcedzić i wrzucić na patelnię.Doprawić solą i gotować, często mieszając, przez około 5 minut.
- Jak pory zaczynają mięknąć, obniżyć temperaturę do średnio-niskiego eks uwolni płyn. Dodać masło do zemulgowania i doprawić pieprzem do smaku. Przykryj patelnię pokrywką z pergaminu i gotuj, mieszając co 10 minuty, aż pory będą bardzo miękkie 30 do 35 minut. Jeśli w dowolnym momencie masło pęknie lub będzie wyglądać na tłuste, wymieszaj około łyżki wody, aby ponownie zemulgować sos.
- Zdejmij i wyrzuć wieczko pergaminu.
- W międzyczasie rozłóż kostki chleba na blasze do pieczenia i opiekaj w piekarniku przez około 13 minut, obracając blachę około połowy, aż będzie sucha i jasnozłota.
- Przełożyć do dużego naczynia. Pozostaw piekarnik włączony.
- Dodaj pory do chleba i dobrze wymieszaj, następnie dodaj szczypiorek i tymianek.
- Lekko ubij jajka w innej dużej misce.
- Ubij mleko, śmietanę, szczodrze sól, pieprz do smaku i szczyptę gałki muszkatołowej.
- Posyp 1/4 szklanki sera w dno formy do pieczenia o wymiarach 9 na 13 cala.
- Rozłóż połowę pora i grzanki na patelni i posyp kolejną 1 /4 szklanki sera. Rozsyp pozostałe pory i grzanki i posyp kolejną 1/4 szklanki sera.
- Wlej tyle masy budyniowej, aby przykryć chleb i delikatnie dociśnij chleb, aby wsiąkł w mleko.
- Odczekaj około 12 minut.
- Dodaj pozostały krem, pozwalając na kilka namoczonych kostek chleb, aby wystawał.
- Posyp pozostałą 1/4 szklanki sera i posyp solą.
- Piecz przez 1 1/2 godziny lub do wyczucia budyniu i góra jest brązowa i bulgocze.
180