Pudding z tapioki z ananasem i kokosem

Pudding z tapioki z ananasem i kokosem

Składniki:

  • 200ml / 6,8 uncji mleko kokosowe
  • 2 żółtka
  • 250ml mleko pełne
  • 2 łyżeczki miodu (lub do smaku)
  • 1 limonka
  • 250gr / 8,8 uncji pokrojony w kostkę ananas
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • 65gr / 2,3 uncji z tapioki perłowej (z mniejszych pereł)
  • 1 laski wanilii
  • Instrukcje:

    1. Na początek tapioka, budyń to budyń. Tak więc do rondla z grubym dnem dodaj pełne mleko, sól, tapiokę, nasiona z laski wanilii i pustą laska wanilii. Doprowadź tę mieszankę do delikatnego wrzenia i mieszaj od czasu do czasu. Rób to, aż tapioka stanie się przezroczysta i miękka, zajmuje to około minut. Po ugotowaniu dodaj mleko kokosowe. Podczas gdy mieszanka z tapioki się gotuje, możesz ubić żółtka i cukier w misce – dość dużej, ponieważ musi pomieścić również połowę mieszanki z tapioki.
    2. Wymieszaj jajko i cukier, aż kolor się rozjaśni. Zdejmij ugotowaną mieszankę z tapioki z ognia, wlej jej połowę do miski z jajkami i cukrem, ubij razem metalową trzepaczką. Następnie wlej to z powrotem do garnka i umieść na średnim ogniu. Na średnim ogniu ubijaj, aż mieszanka zgęstnieje, co zajmuje około 5 minut. Ważne jest, aby nie używać zbyt wysokiej temperatury, ponieważ jajka będą się jajeczkować. Mieszanka nie stanie się naprawdę gęsta, proces schładzania dodatkowo ją zagęści. Na tym etapie lubię sprawdzać poziom słodyczy, jeśli chcesz, możesz dodać trochę więcej cukru, ale jeśli to zrobisz, mieszaj, aż się rozpuści. Włóż budyń z tapioki do czystej, chłodnej miski, usuń ziarna wanilii i odstaw do ostygnięcia. Gdy ostygnie, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki.Teraz dla ananasa.
    3. Połącz owoce z miodem, sokiem z limonki i większością skórki. Zachowaj trochę skórki z limonki do przygotowania.
    4. Umieść połowę mieszanki w robocie kuchennym i zmiksuj, aż będzie gładka.
    5. Przenieś to z powrotem do miski z resztą ananasa i wymieszaj, sprawdź smak i dodaj więcej miodu lub limonki, jeśli chcesz. Gdy tapioka ostygnie, umieść trochę mieszanki ananasowej na dnie naczynia do serwowania, a następnie dodaj tapiokę i na wierzch z odrobiną ananasa i trochę skórki z limonki do końca.
    6. 250