Składniki:
Instrukcje:
- Rozpocznij od robienie klopsików. Rozgrzej piekarnik do 375 stopni.
- Wymieszaj wszystkie składniki na klopsiki razem w misce. Za pomocą małej łyżki do ciastek uformuj klopsiki {około 1 średnicy}.
- Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem.
- Piecz przez 15 minut.Gdy klopsiki są w piekarniku, możesz zacząć sos marsala.W dużym rondlu, na średnim ogniu, dodaj masło i olej.
- Dodaj w czosnek, cebula, tymianek i pieczarki. Gotuj, aż zmiękną.
- Dodaj wino marsala i gotuj, aż zredukuje się o około połowę.
- Dodaj bulion/rosół z kurczaka i gotuj na wolnym ogniu przez 15/20 min.Teraz polenta. Tę część będziesz chciał zrobić tuż przed podaniem, aby pozostała ładna i kremowa. Na dużej patelni, na średnim ogniu, dodaj odrobinę oliwy z oliwek, czosnek i cebula. Gotuj, aż zmięknie.
- Dodaj bulion i pozwól, aby się zagotował.Wyłącz ogień i ubij polentę, kontynuuj ubijanie, aż cały płyn zostanie wchłonięty i aby zapobiec zbrylaniu.Wymieszaj trochę świeżą pietruszką, startym serem i masłem. Aby podać, dodaj ładną gałkę kremowej polenty do głębokiej miski, na wierzchu 4-5 mini klopsików, polej sosem marsala i udekoruj odrobiną świeżej pietruszki.
- Słuzy: 4-5
375