Pulpety z Kurczaka Marsala z Kremową Polenta

Pulpety z Kurczaka Marsala z Kremową Polenta

Składniki:

  • 15 uncja młodych pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki masła
  • 2 1/2 szklanki wywaru z kurczaka
  • 4 szklanki wywaru z kurczaka
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • garść świeża posiekana natka pietruszki
  • świeża pietruszka
  • 6 ząbków czosnku w plastrach
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 Łyżka czosnku w proszku
  • 1 funt chudego mielonego kurczaka
  • 1 szklanka przyprawionej włoskiej bułki tartej
  • 1 szklanka wina marsala
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki tartego sera pecorino romano
  • 1/3 szklanki tartego sera pecorino romano
  • 1 szklanka szybko gotującej się polenty
  • 2 łyżki małej pokrojonej w kostkę czerwonej cebuli
  • mała czerwona cebula, mała kostka
  • 1/4 szklanki wody lub mleko
  • Instrukcje:

    1. Rozpocznij od robienie klopsików. Rozgrzej piekarnik do 375 stopni.
    2. Wymieszaj wszystkie składniki na klopsiki razem w misce. Za pomocą małej łyżki do ciastek uformuj klopsiki {około 1 średnicy}.
    3. Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem.
    4. Piecz przez 15 minut.Gdy klopsiki są w piekarniku, możesz zacząć sos marsala.W dużym rondlu, na średnim ogniu, dodaj masło i olej.
    5. Dodaj w czosnek, cebula, tymianek i pieczarki. Gotuj, aż zmiękną.
    6. Dodaj wino marsala i gotuj, aż zredukuje się o około połowę.
    7. Dodaj bulion/rosół z kurczaka i gotuj na wolnym ogniu przez 15/20 min.Teraz polenta. Tę część będziesz chciał zrobić tuż przed podaniem, aby pozostała ładna i kremowa. Na dużej patelni, na średnim ogniu, dodaj odrobinę oliwy z oliwek, czosnek i cebula. Gotuj, aż zmięknie.
    8. Dodaj bulion i pozwól, aby się zagotował.Wyłącz ogień i ubij polentę, kontynuuj ubijanie, aż cały płyn zostanie wchłonięty i aby zapobiec zbrylaniu.Wymieszaj trochę świeżą pietruszką, startym serem i masłem. Aby podać, dodaj ładną gałkę kremowej polenty do głębokiej miski, na wierzchu 4-5 mini klopsików, polej sosem marsala i udekoruj odrobiną świeżej pietruszki.
    9. Słuzy: 4-5
    10. 375