Puszyste Naleśniki Orkiszowe

Puszyste Naleśniki Orkiszowe

Składniki:

  • 1 szklanka ekologicznej mąki orkiszowej
  • 1/4 szklanki otrębów pszennych
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soda oczyszczona
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka miodu
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleko sojowe lub niskotłuszczowe
  • 1 łyżka stopionego masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Instrukcje:

    1. Kubek ekologicznej mąki orkiszowej
    2. Kubek otrębów pszennych
    3. Tbs proszku do pieczenia
    4. Łyżeczki sody oczyszczonej
    5. Łyżeczki soli
    6. Dodaj 1 jajko, 1 szklankę mleka sojowego lub o niskiej zawartości tłuszczu mleko, 1 łyżka stopionego masła, miód i 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego do suchych składników.
    7. Podgrzej suchą płaską patelnię nieprzywierającą, nie musisz jej oliwić.
    8. Łyżka 1/4 szklanki ciasta. Min lub dwie z każdej strony.