Quiche z bekonem i rukolą

Quiche z bekonem i rukolą

Składniki:

  • 8 uncji młodej rukoli lub liści szpinaku, grubo posiekanych
  • 6 plasterków bekonu, pokrojonych na kawałki 1/2 cala
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego do smaku
  • 2 jajka ubite
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 9-calowa wstępnie upieczona skórka z ciasta
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki posiekanej szalotki
  • 3 /4 szklanki rozdrobnionego sera Gruyere, Emmental lub szwajcarski
  • Instrukcje:

    1. Rozgrzej piekarnik do 400 F. Rozmroź zakupioną skórkę przez minut.
    2. Pieczemy – minuty na złoty kolor. Po wstępnym upieczeniu zakupionej skórki obniżyć temperaturę piekarnika do 35 F. Na dużej patelni na średnim ogniu ugotuj kawałki bekonu, aż będą chrupiące.
    3. Odsącz na papierze
    4. Dodaj posiekaną szalotkę i smaż do miękkości.
    5. Dodaj posiekaną rukolę, podsmaż, aż zwiędnie, około 1 minuty.
    6. Zdjąć z ognia, dodać ocet balsamiczny i wymieszać. W przygotowanym cieście ułożyć warstwę rukoli, a następnie chrupiące kawałki bekonu. W dużej miarce lub misce wymieszaj śmietanę, jajka, sól i pieprz. Dodaj ser Gruyere.
    7. Wlej tę mieszankę na warstwy bekonu z rukoli.
    8. Piecz do uzyskania napuchniętego i złotego koloru, około 35 minut.
    9. Odstaw co najmniej 12 min przed krojeniem.