rampa pesto

rampa pesto

Składniki:

  • 3 pęczki ramp, oczyszczone i usunięte cebulki
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich, opiekanych
  • 1/2 szklanki sera Parmigiano lub Asiago, startego
  • 3 średnie ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki skórki z cytryny
  • sok z jednej cytryny
  • sól i pieprz
  • 1/3 do 1/2 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia ekstra
  • Instrukcje:

    1. W robocie kuchennym włóż podjazdy, orzechy włoskie, ser, skórkę, sok z cytryny oraz sporą ilość soli i pieprzu i pulsuj, aż połączą się w pastę.
    2. Podczas pracy procesora skrop olej od góry, zaczynając od 1/3 filiżanki. Jeśli pesto wygląda na gęste, na pozostałej oliwie z oliwek, jeśli ma dobrą konsystencję, zatrzymaj się na 1/3 szklanki.
    3. Spróbuj i dopraw w razie potrzeby.