Ravioli z kolendrą z nadzieniem z dyni i twarogu

Ravioli z kolendrą z nadzieniem z dyni i twarogu

Składniki:

  • 1 szklanka mąki AP
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 jajko
  • 4 łyżki świeżej kolendry, drobno posiekanej
  • 4 ząbki czosnku na skórce
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki twarogu/paneer
  • 2 szklanki ugotowanych kostek dyni
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 sztuki suszonych pomidorów, posiekanych
  • Instrukcja:

    1. Ułóż mąkę, sól, jajko, mleko i drobno posiekaną kolendrę na lekko posypanej mąką desce i zagnieść na gładkie ciasto. Przykryj i wstaw do lodówki na 20 do 20 minut. Rozgrzej piekarnik do 20 C.
    2. Ułóż czosnek na blasze do pieczenia i piecz przez minuty do miękkości.Dynię i twarożek rozgnieść osobno.W dużej misce umieścić rozgniecioną dynię , twarożek, odsączone i posiekane suszone pomidory, puree czosnkowe i dobrze wymieszać. Dopraw solą i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Podziel ciasto na 4 porcje i rozwałkuj tak cienko, jak to tylko możliwe (jeśli masz maszynę do makaronu, musisz rozwałkować na grubość 3 mm) i pozostaw makaron na ściereczce do naczyń aż trochę wyschnie. Za pomocą 3-calowego, karbowanego, okrągłego noża wybijałem 20 krążki makaronu, użyłem wszystkich kawałków i bobów, rozwałkowałem ponownie i pokroiłem prawie całe ciasto .Na wierzchu 15 ułożyć łyżką nadzienia, brzegi posmarować wodą i na wierzch ułożyć kolejną rundę makaronu. Mocno dociśnij wokół krawędzi, aby uszczelnić. Zagotuj wodę w dużym garnku, dodaj sól, dodaj ravioli i gotuj przez 3 do 4 minut, makaron po ugotowaniu wypłynie na powierzchnię wody.
    3. Dobrze odsącz i wymieszaj z odsączonym olejem z suszonych pomidorów.
    4. Posyp pieprzem i kilkoma gałązkami świeżej kolendry. Miły!