Składniki:
Instrukcja:
- Jeśli używasz smażonego kurczaka, w 5-litrowym holenderskim piekarniku połącz kurczaka z wodą. Doprowadzić do wrzenia. Zredukować ciepło; przykryj i gotuj na wolnym ogniu 15 minut. Zetrzyj wszelkie piany, które wypłyną na powierzchnię.
- Dodaj kostki bulionowe, sól, przyprawę do drobiu i liść laurowy. Dusić pod przykryciem przez dodatkowe 35 do 45 minut lub do momentu, gdy kurczak zmięknie.
- Usuń kurczaka z bulionu.
- Usuń kurczaka z kości; pokroić na kawałki wielkości kęsa. Tłuszcz odtłuszczony z bulionu. Zwróć kurczaka do bulionu; wmieszać jęczmień. Kontynuuj jak wskazano powyżej. 3/4 szklanki pękniętego kaszy bulgur, 1/2 szklanki niegotowanego zwykłego ryżu lub 1 1/2 szklanki szerokiego makaronu jajecznego można zastąpić jęczmieniem. Pomiń 30 minutowy czas duszenia; do bulionu dodać kaszę bulgur, ryż lub makaron z warzywami. Kontynuuj jak opisano powyżej.Można dodać jedną szklankę kukurydzy, groszek, pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną w plasterki cukinię lub pokrojone w plasterki pieczarki.W 5-litrowym piekarniku holenderskim wymieszać kości z indyka i dodatki, wodę, kostki bulionowe, sól, przyprawę do drobiu i liść laurowy. Doprowadzić do wrzenia. Zredukować ciepło; przykryć i dusić 1 1/2 godziny.
- Usuń kości z bulionu.
- Usuń indyka z kości. Bulion szczepowy; zeskrobać tłuszcz. Powrót indyka do bulionu; wmieszać jęczmień. Doprowadzić do wrzenia. Zredukować ciepło; przykryj i gotuj na wolnym ogniu 30 minut. Dodać marchew, cebulę i seler. Dusić pod przykryciem przez dodatkowe 15 do 15 minut lub do miękkości warzyw i jęczmienia. Wymieszać z pietruszką. 8 (1 1/2 szklanki) porcji.