Resztki zupy z indyka

Resztki zupy z indyka

Składniki:

  • 1/2 roku. jęczmień
  • 1 liść laurowy
  • 1 1/2 szt. marchewki w plastrach
  • 1 ok. plasterki selera
  • 2 łyżki stołowe posiekanej świeżej pietruszki
  • 3 kostki bulionu o smaku kurczaka lub 3 łyżeczki. instant c
  • 3Można dodać jedną szklankę kukurydzy, grochu, pokrojonych w kostkę ziemniaków, pokrojonej w plasterki cukinii lub pokrojonych pieczarek.
  • 1 c. posiekana cebula
  • 1/4 łyżeczki. przyprawa do drobiu lub szałwia
  • 1 łyżeczka Sól
  • 8 cs woda
  • Instrukcja:

    1. Jeśli używasz smażonego kurczaka, w 5-litrowym holenderskim piekarniku połącz kurczaka z wodą. Doprowadzić do wrzenia. Zredukować ciepło; przykryj i gotuj na wolnym ogniu 15 minut. Zetrzyj wszelkie piany, które wypłyną na powierzchnię.
    2. Dodaj kostki bulionowe, sól, przyprawę do drobiu i liść laurowy. Dusić pod przykryciem przez dodatkowe 35 do 45 minut lub do momentu, gdy kurczak zmięknie.
    3. Usuń kurczaka z bulionu.
    4. Usuń kurczaka z kości; pokroić na kawałki wielkości kęsa. Tłuszcz odtłuszczony z bulionu. Zwróć kurczaka do bulionu; wmieszać jęczmień. Kontynuuj jak wskazano powyżej. 3/4 szklanki pękniętego kaszy bulgur, 1/2 szklanki niegotowanego zwykłego ryżu lub 1 1/2 szklanki szerokiego makaronu jajecznego można zastąpić jęczmieniem. Pomiń 30 minutowy czas duszenia; do bulionu dodać kaszę bulgur, ryż lub makaron z warzywami. Kontynuuj jak opisano powyżej.Można dodać jedną szklankę kukurydzy, groszek, pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną w plasterki cukinię lub pokrojone w plasterki pieczarki.W 5-litrowym piekarniku holenderskim wymieszać kości z indyka i dodatki, wodę, kostki bulionowe, sól, przyprawę do drobiu i liść laurowy. Doprowadzić do wrzenia. Zredukować ciepło; przykryć i dusić 1 1/2 godziny.
    5. Usuń kości z bulionu.
    6. Usuń indyka z kości. Bulion szczepowy; zeskrobać tłuszcz. Powrót indyka do bulionu; wmieszać jęczmień. Doprowadzić do wrzenia. Zredukować ciepło; przykryj i gotuj na wolnym ogniu 30 minut. Dodać marchew, cebulę i seler. Dusić pod przykryciem przez dodatkowe 15 do 15 minut lub do miękkości warzyw i jęczmienia. Wymieszać z pietruszką. 8 (1 1/2 szklanki) porcji.