Risotto z gałką muszkatołową i rozmarynem

Risotto z gałką muszkatołową i rozmarynem

Składniki:

  • 2 szklanki ryżu Arborio
  • 1/4 szklanki (½ patyczka) masła, stopionego
  • 1 . dynia piżmowa
  • 6 szklanek wywaru z kurczaka
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
  • 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej lub
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki świeżo startego parmezanu
  • Gałązki rozmarynu do dekoracji
  • Sól i pieprz (świeżo mielone)
  • 4 szalotki, obrane i posiekane
  • Instrukcje:

    1. Pokrój dynię na ósemki, wyrzucając nasiona. Gotuj na parze przez 10-10 minuty lub do miękkości. Zbierz miąższ ze skóry i lekko zetrzyj. W dużym rondlu podgrzej wywar, aby gotować na wolnym ogniu. W innym dużym rondlu na średnim ogniu rozpuść 1 łyżkę masła.
    2. Dodaj olej, szalotki i smaż przez 2 minuty.
    3. Dodaj ryż. Gotuj, mieszając przez 5 minut.
    4. Do ryżu dodaj wino i gotuj mieszając, aż wino prawie się wchłonie.Dolej filiżankę wywaru i dynię; gotuj na wolnym ogniu, aż płyn prawie się wchłonie. Kontynuuj mieszanie w bulionie po chochelce, aż ryż będzie kremowy i jędrny (15-20 minut).
    5. Dodaj gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku.
    6. Dodaj posiekany rozmaryn. Wymieszać z pozostałym masłem i większością parmezanu.
    7. Podawać w płytkich miseczkach przyozdobionych pozostałym serem i gałązkami rozmarynu.
    8. 20