Risotto z nieokrzesanymi grzybami

Risotto z nieokrzesanymi grzybami

Składniki:

  • 4 szklanki rosołu z kurczaka o niskiej zawartości sodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, podzielone
  • 1/2 szklanki białej cebuli, pokrojonej w kostkę, podzielonej
  • 2 Ząbki czosnku, mielone, dzielone
  • 1/2 funta Świeże Grzyby Pokrojone (crimini, Portobello, Trąbka, Ostryga, itp.)
  • 1 Liść Laurowy
  • 1 łyżka świeżych liści tymianku
  • 2 łyżki świeżej włoskiej pietruszki, posiekanej, podzielonej
  • 1 łyżka masła niesolonego
  • Sól i pieprz
  • 1/2 uncji suszonych borowików
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 szklanka Arborio Ryż
  • 1/4 szklanki wytrawnego białego wina
  • 1/2 szklanki tarty parmezan
  • Instrukcje:

    1. Podgrzej bulion z kurczaka w średnim rondlu i trzymaj ciepło na małym ogniu.
    2. Rozgrzej 1 łyżkę oleju na dużej patelni na średnim ogniu.
    3. Dodaj 1/2 cebuli i 1 ząbek czosnku, smaż, mieszając, aż stanie się przezroczysta, około 5 minut.
    4. Dodaj świeże grzyby, tymianek, liść laurowy, 1 łyżkę natki pietruszki i masło. Smaż przez 3 do 5 minut, aż lekko się zrumienią, dopraw solą i pieprzem.
    5. Dodaj suszone borowiki, które zostały rozpuszczone w ciepłej wodzie, oszczędzając płyn. Ponownie dopraw solą i świeżym pieprzem. Smaż 1 minutę, następnie zdejmij z ognia i odstaw.
    6. Posmaruj rondel pozostałą 1 łyżką oleju. Podsmaż pozostałe 1/2 cebuli i ząbka czosnku.
    7. Dodaj ryż i szybko wymieszaj, aż będzie dobrze pokryty i nieprzezroczysty, 1 minuta. Wymieszaj wino i płyn, aby borowiki zostały zrekonstytuowane, uważając, aby nie dodać grysu/piasku z grzybami. Gotuj, aż prawie wszystko odparuje.
    8. Teraz chochlą dodaj 1 szklankę ciepłego bulionu i gotuj, mieszając, aż ryż wchłonie płyn.
    9. Dodaj resztę bulionu, po 1 szklance na raz. Kontynuuj gotowanie na wolnym ogniu i mieszaj, pozwalając ryżowi wchłonąć każdą porcję bulionu przed dodaniem większej ilości. Risotto powinno być lekko jędrne i kremowe, nie papkowate w sumie przez około 20 minut.
    10. Przełóż grzyby (zachowując około 2-3 łyżek stołowych) do ryżu mieszanina. Dodać parmezan, krótko gotować, aż się rozpuści. Sprawdź przyprawy i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Nałóż risotto na talerze i przed podaniem posyp kilkoma grzybami i posiekaną natką pietruszki.
    11. 20