Risotto z orzechami, kurczakiem i fetą

Risotto z orzechami, kurczakiem i fetą

Składniki:

  • 2 szklanki ryżu Arborio
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • od 4 do 6 kawałków (2 do 3 całe) piersi z kurczaka bez skóry
  • 4 szklanki obranego i pokrojonego w kostkę orzecha piżmowego
  • 1 1/2 szklanki sera Feta
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebula pokrojona na kawałki
  • ser parmezan
  • sól i pieprz
  • posiekana cebula dymka lub świeża natka pietruszki
  • 5 kubków wywaru z kurczaka lub warzyw
  • Instrukcja :

  • Rozgrzej piekarnik do 400F. Nasmaruj żaroodporne naczynie lub patelnię masłem lub sprayem zapobiegającym przywieraniu.
  • Dno przygotowanego naczynia rozsmarować w jednej warstwie orzecha piżmowego. Dopraw solą i pieprzem i skrop oliwą z oliwek.
  • Piecz w nagrzanym piekarniku około 20 minut do miękkości.
  • Pokrój piersi z kurczaka na kawałki i podsmaż przez kilka minut na oliwie z oliwek na patelni.
  • 400