Risotto z orzechami, kurczakiem i fetą
Składniki:
2 szklanki ryżu Arborio
świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
od 4 do 6 kawałków (2 do 3 całe) piersi z kurczaka bez skóry
4 szklanki obranego i pokrojonego w kostkę orzecha piżmowego
1 1/2 szklanki sera Feta
3 posiekane ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
1 średnia cebula pokrojona na kawałki
ser parmezan
sól i pieprz
posiekana cebula dymka lub świeża natka pietruszki
5 kubków wywaru z kurczaka lub warzyw
Instrukcja :
Rozgrzej piekarnik do 400F. Nasmaruj żaroodporne naczynie lub patelnię masłem lub sprayem zapobiegającym przywieraniu.
Dno przygotowanego naczynia rozsmarować w jednej warstwie orzecha piżmowego. Dopraw solą i pieprzem i skrop oliwą z oliwek.
Piecz w nagrzanym piekarniku około 20 minut do miękkości.
Pokrój piersi z kurczaka na kawałki i podsmaż przez kilka minut na oliwie z oliwek na patelni.
400