Składniki:
Instrukcja:
- METODA SZYBKOWARU
- Na dnie szybkowaru, ale bez ciśnienia, rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Podsmaż cebulę, czosnek, marchewkę i 1 łyżeczkę soli, aż cebula będzie przezroczysta, około 4 minut.
- Dodaj liście laurowe, rozmaryn i wybrane przez siebie skórki parmezanu, suszone borowiki lub bulion w proszku.
- Dodaj suchą fasolę i wodę. Podnieś wysokie ciśnienie i gotuj przez 40 minuty, a następnie pozwól, aby ciśnienie w naturalny sposób zwolniło się. Otwórz pokrywkę.
- Usuń liście laurowe i skórkę parmezanu, jeśli używasz.
- Dodaj jarmuż i sok z cytryny i gotuj na wolnym ogniu 30 minut, aż jarmuż zmięknie. Smakuj i dostosuj przyprawę, a następnie podawaj, udekorowane dużą ilością oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.
- METODA KUCHENNA
- Przykryj fasolę kilkoma centymetrami wody i moczyć przez noc.
- Odsącz fasolę i umieść w dużym rondlu. Zalej wodą co najmniej 2 cale i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj fasolę do miękkości, około 1 1/2 do 2 godzin.
- Odsącz fasolę, zachowując bulion z fasoli.
- W dużym rondlu , podgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Podsmaż cebulę, czosnek, marchewkę i 1 łyżeczkę soli, aż cebula będzie przezroczysta, około 4 minut.
- Dodaj 4 filiżanki bulionu z fasoli, liście laurowe, rozmaryn i wybrane przez siebie Skórka z parmezanu, suszone borowiki lub bulion w proszku. Zagotuj i gotuj przez 10 minuty.
- Usuń liście laurowe i skórkę parmezanu, jeśli używasz.
- Dodaj fasolę, jarmuż i sok z cytryny i gotuj przez 10 minuty, aż jarmuż zmięknie. Skosztuj i dostosuj przyprawę, a następnie podawaj, udekoruj obfitą oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia.