Roślinożerna zupa z białej fasoli i jarmużu

Roślinożerna zupa z białej fasoli i jarmużu

Składniki:

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, dodatkowo do dekoracji
  • 1 średnia cebula, drobno pokrojona w kostkę
  • 1 czosnek z całą głową, obrany i posiekany
  • 1 drobno pokrojona marchewka
  • 1 łyżeczka soli koszernej
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka zmielone świeże liście rozmarynu
  • 1 lub więcej z poniższych: 1 skórka parmezanu lub 3/4 uncji suszonych borowików lub 2 łyżki sproszkowanego bulionu warzywnego (w razie potrzeby bezglutenowy)
  • 2 szklanki suszonej białej fasoli, takiej jak cannellini lub granatowa, opłukanej i zerwanej
  • 7 szklanki wody
  • 1 pęczek dinozaura (lacinato) jarmuż, łodygi okrojone i wyrzucone, liście pokrojone w wstążki i dokładnie umyte
  • Sok z 1 cytryny
  • Instrukcja:

    1. METODA SZYBKOWARU
    2. Na dnie szybkowaru, ale bez ciśnienia, rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Podsmaż cebulę, czosnek, marchewkę i 1 łyżeczkę soli, aż cebula będzie przezroczysta, około 4 minut.
    3. Dodaj liście laurowe, rozmaryn i wybrane przez siebie skórki parmezanu, suszone borowiki lub bulion w proszku.
    4. Dodaj suchą fasolę i wodę. Podnieś wysokie ciśnienie i gotuj przez 40 minuty, a następnie pozwól, aby ciśnienie w naturalny sposób zwolniło się. Otwórz pokrywkę.
    5. Usuń liście laurowe i skórkę parmezanu, jeśli używasz.
    6. Dodaj jarmuż i sok z cytryny i gotuj na wolnym ogniu 30 minut, aż jarmuż zmięknie. Smakuj i dostosuj przyprawę, a następnie podawaj, udekorowane dużą ilością oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.
    7. METODA KUCHENNA
    8. Przykryj fasolę kilkoma centymetrami wody i moczyć przez noc.
    9. Odsącz fasolę i umieść w dużym rondlu. Zalej wodą co najmniej 2 cale i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj fasolę do miękkości, około 1 1/2 do 2 godzin.
    10. Odsącz fasolę, zachowując bulion z fasoli.
    11. W dużym rondlu , podgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Podsmaż cebulę, czosnek, marchewkę i 1 łyżeczkę soli, aż cebula będzie przezroczysta, około 4 minut.
    12. Dodaj 4 filiżanki bulionu z fasoli, liście laurowe, rozmaryn i wybrane przez siebie Skórka z parmezanu, suszone borowiki lub bulion w proszku. Zagotuj i gotuj przez 10 minuty.
    13. Usuń liście laurowe i skórkę parmezanu, jeśli używasz.
    14. Dodaj fasolę, jarmuż i sok z cytryny i gotuj przez 10 minuty, aż jarmuż zmięknie. Skosztuj i dostosuj przyprawę, a następnie podawaj, udekoruj obfitą oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia.
      1. Czytaj więcej