Ryba smażona na patelni

Ryba smażona na patelni

Składniki:

  • Świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka kaparów odsączonych
  • 1 uncja dużych lub dwa małe filety rybne ze skórą ok. 8
  • 1/2 szklanki mąki
  • małe (pstrąg tęczowy, łosoś , lub sól koszerna do smaku
  • 1 sok z cytryny
  • Instrukcja:

    1. Rozgrzej ciężką patelnię na średnim ogniu.Dopraw rybę po stronie mięsnej solą i pieprzem.Lekko obtocz rybę w mące i strząśnij nadmiar.Gdy patelnia jest dobra i gorąca, Dodaj olej rzepakowy, a następnie natychmiast 1 łyżkę masła.Gdy tylko pienienie opadnie, umieść rybę na patelni skórą do dołu.Potrząsaj patelnią przez pierwsze 10 sekundy, aby ryba się nie przywarła. aż na mięsie powstanie złocista skórka. Ostrożnie odwróć rybę od siebie i ponownie potrząsaj patelnią przez pierwsze kilka sekund. Gotuj, aż skóra stanie się złocista.
    2. Przenieś na ciepły talerz.
    3. Wylej tłuszcz jadalny, dodaj resztę masła i szybko usmaż c apery.
    4. Zdjąć patelnię z ognia, dodać do niej sok z cytryny i zamieszać.
    5. Poleć sosem rybę i podawać.Z tego przepisu można uzyskać 2 porcje.