Ryż Kerabu (Sałatka Ryżowa)
Składniki:
100 gram suszonych anchois, upieczonych i zmiażdżonych
1/4 szklanki posiekanych liści bazylii
2 sosna liście
150 gram kiełków fasoli (jeśli ktoś lubi kiełki fasoli dodaj więcej)
1/2 łyżeczki niebieskiego barwnika spożywczego
1 szklanka posiekanych liści kolendry
1 szklanka prażonego wiórka kokosowego
1 szklanka suszonego proszku kokosowego (błyskawiczny krem kokosowy ) mieszane <
Ogórek w plastrach
1 łyżeczka Dodaj sos rybny
gram długiej zielonej fasolki (dodaj więcej jeśli ktoś lubi zieloną fasolkę)
6 liści limonki kaffir pokrojonych w cienkie plasterki
6 łodyżek trawy cytrynowej (3 cale od nasady w górę) i usuń zewnętrzne warstwy pozostawiając miękki wewnętrzny rdzeń)
3 łyżki jasnego sosu sojowego
1/4 szklanki listków mięty
2 szklanki ryżu
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
1/2 łyżeczki Dodaj cukru do smaku (nieobowiązkowo)
Instrukcja:
- Aby przygotować r lód: Umyj ryż w wodzie i ugotuj w urządzeniu do gotowania ryżu ze wszystkimi składnikami wymienionymi w części A powyżej. Jako wskazówkę, poziom mleka kokosowego należy mierzyć jednym palcem nad ryżem. Używając składników wymienionych w części B powyżej, mieszankę ziół i warzyw można pokryć ugotowanym ryżem. Posyp sałatkę sosem rybnym.
150