Ryż z Jajkiem Sadzonym i Kiełbasą

Ryż z Jajkiem Sadzonym i Kiełbasą

Składniki:

  • masło
  • 1 jajko
  • posypka Nori Goma Furikake
  • ½ szklanki ryżu Calrose
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka gęstego sosu sojowego
  • 1 indyk kiełbaska śniadaniowa link
  • Instrukcje:

    1. Ugotuj ryż w całości w urządzeniu do gotowania ryżu lub garnku zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Ugotuj kiełbasę z indyka zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu ; zazwyczaj używamy po prostu patelni. W przypadku jajka roztopić masło na patelni na średnim ogniu. Wbić jajko na patelnię i smażyć tylko do ugotowania białka lub nasłonecznienia przez około 1 minutę. Za pomocą łopatki lekko rozdrobnić białko jaja wokół żółtka podczas gotowania pomoże zapewnić w pełni ugotowane białko, jednocześnie utrzymując płynne żółtko. Włóż ryż do miski i lekko skrop olejem sezamowym, gęstym sosem sojowym i przyprawą furikake.
    2. Ułóż jajko sadzone na ryżu. Kiełbasę posiekaj i wrzuć do miski. Tuż przed jedzeniem pokrój jajko widelcem i nożem na małe kawałki i pozwól żółtku spłynąć po ryżu.