Składniki:
szklanka blanszowanych migdałów
2 łyżki masła
1/2 szklanki pomarańczowego sera cheddar
4 połówki piersi z brojlera , gotowany
5 pasków boczku, prażony chrupiący
1/4 łyżeczki suszonej musztardy
1 ząbek czosnku, prasowany
szklanka złotych rodzynek
2 szklanki jarmużu, escarole
1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego
2 duże McIntosh lub inne chrupiące czerwone jabłka, posiekane
1/2 szklanki sera Muenster
1/2 szklanki oliwy z oliwek
kubka rodzynki Monuka
sałata czerwona liściasta, porwana na drobne kawałki
1/2 łyżeczki soli lub do smaku
4 szalotki, posiekane, w tym zielone blaty
1/4 szklanki sezamu
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka estragonu
1/2 szklanki białego octu
Instrukcja:
- Roztop masło w małym rondelku.
- Dodaj migdały i sezam i smaż na złoty kolor. Ostudzić.W dużej szklanej misce sałatkowej połącz zielenie i szalotkę.
- Ułóż warstwy w kolejności: kurczak, ser, jabłka i rodzynki.
- Dodaj schłodzone migdały, sezam i bekon.
- Wymieszaj wszystkie składniki.
- Spróbuj sos do smaku na wierzchu.