Sałatka Jesienna

Sałatka Jesienna

Składniki:

  • szklanka blanszowanych migdałów
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki pomarańczowego sera cheddar
  • 4 połówki piersi z brojlera , gotowany
  • 5 pasków boczku, prażony chrupiący
  • 1/4 łyżeczki suszonej musztardy
  • 1 ząbek czosnku, prasowany
  • szklanka złotych rodzynek
  • 2 szklanki jarmużu, escarole
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 2 duże McIntosh lub inne chrupiące czerwone jabłka, posiekane
  • 1/2 szklanki sera Muenster
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • kubka rodzynki Monuka
  • sałata czerwona liściasta, porwana na drobne kawałki
  • 1/2 łyżeczki soli lub do smaku
  • 4 szalotki, posiekane, w tym zielone blaty
  • 1/4 szklanki sezamu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 1/2 szklanki białego octu
  • Instrukcja:

    1. Roztop masło w małym rondelku.
    2. Dodaj migdały i sezam i smaż na złoty kolor. Ostudzić.W dużej szklanej misce sałatkowej połącz zielenie i szalotkę.
    3. Ułóż warstwy w kolejności: kurczak, ser, jabłka i rodzynki.
    4. Dodaj schłodzone migdały, sezam i bekon.
    5. Wymieszaj wszystkie składniki.
    6. Spróbuj sos do smaku na wierzchu.