Sałatka Pomarańczowa Z Orzechów Nerkowca

Sałatka Pomarańczowa Z Orzechów Nerkowca

Składniki:

  • 3 szklanki mieszanych zielonych liści (125 g) – ja użyłam sałaty rzymskiej i szpinaku
  • 2 pomarańcze
  • 1/3 szklanki orzechów nerkowca (50 g)
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól i pieprz
  • Instrukcje:

    1. Pokrój lub rozerwij mieszane warzywa na małe kawałki.
    2. Włóż je do miski i odstaw na bok.
    3. Obierz pomarańcze i pokrój na małe kawałki. Upiecz je z kminkiem, solą i pieprzem na suchej patelni na średnim ogniu. Nie jest wymagany olej, ponieważ pomarańcze zawierają wystarczającą ilość soku, aby zapobiec ich przywieraniu do patelni. Gotuj pomarańcze przez około pięć minut.
    4. Zdejmij pomarańcze z patelni i wrzuć je do miski z zieleniną. Piecz orzechy nerkowca na tej samej patelni przez 3-5 minut lub aż będą lekko złociste.
    5. Zdejmij orzechy nerkowca z ognia i wymieszaj je z pomarańczami i zieleniną.
    6. Natychmiast podawaj.