Sałatka Śródziemnomorska Orzo

Sałatka Śródziemnomorska Orzo

Składniki:

  • 1 funt orzo
  • Sól koszerna
  • 1/2 szklanki orzeszków pinii
  • 8 łyżek EVOO
  • 4 posiekane zielone cebulki
  • 1/2 szklanki posiekanej włoskiej pietruszki
  • 1 sok i skórka z 1 cytryny
  • 1 ogórek pokrojony w kostkę
  • 1 pokrojona zielona papryka
  • 1 pół litra pomidorków koktajlowych
  • 1/2 czerwonej cebuli, drobno posiekanej
  • 12 pepperoncinis, w plastrach
  • 1 1/2 szklanki pokruszonego sera feta
  • 4 łyżki octu z czerwonego wina
  • Instrukcja:

    1. Zagotuj wodę w garnku. Obficie osoloną wodą i gotuj orzo do miękkości, około 7-9 minut.
    2. Odcedź i odstaw.
    3. Gdy orzo się gotuje, rozłóż orzeszki pinii na blasze do pieczenia i lekko podpiecz w piekarniku na 400 stopniach.
    4. Wyjmij z piekarnika i odstaw.
    5. Podgrzej dwie łyżki EVOO na średnim podgrzewaj na patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu.
    6. Smaż posiekaną zieloną cebulę przez około 2 minuty.
    7. Dodaj pietruszkę, sok z cytryny, skórkę z cytryny, prażone orzeszki pinii i ugotowane orzo .
    8. Smażyć przez 3-4 minuty, aby smaki się połączyły i wchłonęły w orzo.
    9. Zdjąć z ognia.
    10. W dużą miskę, do mieszanki orzo połącz ogórek, zieloną paprykę, pomidorki koktajlowe, czerwoną cebulę i pepperoncinis.
    11. Dodatkowo dodaj pokruszony ser feta, ocet winny i pozostałe sześć łyżek EVOO.
    12. Dobrze wymieszaj. Można przechowywać w lodówce lub podawać natychmiast.
    13. 400