Składniki:
Instrukcja:
- Zagotuj wodę w garnku. Obficie osoloną wodą i gotuj orzo do miękkości, około 7-9 minut.
- Odcedź i odstaw.
- Gdy orzo się gotuje, rozłóż orzeszki pinii na blasze do pieczenia i lekko podpiecz w piekarniku na 400 stopniach.
- Wyjmij z piekarnika i odstaw.
- Podgrzej dwie łyżki EVOO na średnim podgrzewaj na patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu.
- Smaż posiekaną zieloną cebulę przez około 2 minuty.
- Dodaj pietruszkę, sok z cytryny, skórkę z cytryny, prażone orzeszki pinii i ugotowane orzo .
- Smażyć przez 3-4 minuty, aby smaki się połączyły i wchłonęły w orzo.
- Zdjąć z ognia.
- W dużą miskę, do mieszanki orzo połącz ogórek, zieloną paprykę, pomidorki koktajlowe, czerwoną cebulę i pepperoncinis.
- Dodatkowo dodaj pokruszony ser feta, ocet winny i pozostałe sześć łyżek EVOO.
- Dobrze wymieszaj. Można przechowywać w lodówce lub podawać natychmiast.
400